Americanii nu au încredere în TikTok și vor chiar interzicerea aplicației chineze în SUA

Data publicării:
logo tiktok cu steagul americii in fundal
Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat în martie că guvernul Chinei ar putea folosi TikTok pentru a controla software-ul de pe milioane de dispozitive şi a probaga conţinut pentru a-i diviza pe americani. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Un sondaj Reuters/Ipsos a dezvăluit că americanii nu au încredere în aplicația chineză de social media TikTok. Aproape jumătate dintre adulţii americani incluși în sondaj spun că ar trebui chiar interzisă, transmite Reuters, preluat de News.ro.

TikTok este deţinută de gigantul chinez ByteDance şi este folosită de zeci de milioane de americani. De-a lungul timpului, însă, compania s-a confruntat cu numeroase apeluri din partea parlamentarilor americani pentru interdicţia aplicației la nivel naţional, din cauza preocupărilor legate de posibila influenţă a guvernului chinez.

Aproximativ 47% dintre respondenţii la sondajul efectuat pe parcursul a două zile, care s-a încheiat marţi, au declarat că susţin cel puţin oarecum ”interzicerea aplicaţiei de social media, TikTok, de la utilizarea în Statele Unite”, în timp ce 36% s-au opus unei interdicţii şi 17% au spus că nu ştiu.

Cincizeci şi opt la sută dintre americanii republicani au fost în favoarea unei interdicţii, comparativ cu 47% dintre americanii democraţi, arată sondajul.

Sondajul a relevat, de asemenea, îngrijorări profunde în rândul americanilor cu privire la influenţa globală a Chinei într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi China au scăzut la cel mai redus nivel din ultimele decenii.

Sondajul online al Reuters/Ipsos a fost realizat la nivel naţional, colectând răspunsuri de la 1.005 adulţi, inclusiv 443 de democraţi şi 346 de republicani. Sondajul are o marjă de eroare de aproximativ 4 puncte procentuale în ambele direcţii.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat în martie că guvernul Chinei ar putea folosi TikTok pentru a controla software-ul de pe milioane de dispozitive şi a probaga conţinut pentru a-i diviza pe americani, adăugând că aplicaţia ”ţipă” de preocupări de securitate naţională.

Alţi oficiali de top ai serviciilor de informaţii din SUA, inclusiv directorul CIA William Burns, au spus, de asemenea, că TikTok reprezintă o ameninţare.

TikTok a spus într-o declaraţie că peste 150 de milioane de americani, inclusiv 5 milioane de companii din SUA, folosesc activ TikTok pentru a-şi câştiga existenţa, a se implica în sala de clasă şi a găsi o comunitate.

”Am luat măsuri fără precedent pentru a proteja datele utilizatorilor din SUA şi vom continua să lucrăm pentru a construi o platformă sigură şi incluzivă pentru a asigura o experienţă pozitivă a utilizatorilor noştri din fiecare colţ al ţării”, a spus un purtător de cuvânt al TikTok.

Totuşi, problema interzicerii aplicației ar putea deveni un punct central pentru republicani în campania prezidenţială a SUA din 2024, unii candidaţi susţinând măsura.

Fostul preşedinte Donald Trump a încercat în 2020 să interzică noile descărcări ale TikTok, dar o serie de decizii judecătoreşti au blocat intrarea în vigoare a interdicţiei.

Guvernatorul Floridei şi candidat la preşedinţie, Ron DeSantis, a spus că este în favoarea unei forme de interzicere naţională a aplicaţiei.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri