Muzeele virtuale sunt alături de noi aproape de când a apărut internetul. Construit în 1993, Muzeul artei pe calculator sau MoCA este printre pionierii culturii din spaţiul digital. De atunci, foarte multe instituţii prestigioase din lumea artei de la Louvru la Guggenheim şi-au construit o prezenţă virtuală impresionantă. Chiar şi Google a intrat în arena cu proiectul Google Cultural Institute. De fapt, aceastp practicp a devenit destul de răspândită ceea ce a permis de asemenea şi instituţiilor de dimensiuni mai mici sau artiştilor mai puţin cunoscuţi să concureze cu cele mai mari muzee din lume într-o fereastră de browser.
Unul dintre cele mai interesante tururi virtuale pe care le puteţi efectua este cel al Muzeului de Arte din Boston. Cu lucrări ce se întind de-a lungul a mii de ani şi cu obiecte variate din toate mediile artistice site-ul MFA pune la dispoziţie două servicii extrem de utile.
Un vizitator virtual poate face un tur amănunţit al galeriilor de la etaj la etaj, din cameră în cameră, din lucrare în lucrare sau poate beneficia de un tur interactiv care se învârte în jurul unor concepte mai largi şi care îşi propune să îi poartepe curioşi prin întreaga istorie a artei, de la bijuterii la acuarelele lui John Singer Sargent. Iar dacă daţi peste o lucrare care vă place ăn mod special puteţi cere o replică arhivată a acesteia care însă este cel mai probabail destul de scumpă.
Şi Luvrul impresionează în spaţiul digital. Giganticul muzeu parizian este probabail cel mai faimos amplasament dedicat artei din întreaga lume iar in spaţiul online acesta rămâne de o dimensiune impresionantă. Cu peste 35.000 de replici digitale ale lucrărilor din celebra piramidă de sticlă şi o bază de date gigantică ce conţine informaţii detaliate despre fiecare lucrare, Luvrul virtual este aproape la fel de impresionant ca cel din Paris.
Atât celebrul muzeu new-yorkez Guggenheim, cât şi Muzeul Britanic din Londra oferă vizitatorilor o experienţă vizuală unică, cu abordări complet diferite. În timp ce Guggenheimul se distanţează de o prezenţă rigidă şi clasificată a lucrărilor de sub acoperişul său, Muzeul Britanic se bazează pe celebrul dicton al forţei prin număr, adunând o colecţie de lucrări ce rivalizează cu cea pe care o găsim la Louvru.
Chiar şi în România avem parte de o serie de tururi virtuale extrem de bine realizate cum ar fi cel de la muzeul Astra din Sibiu sau Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.
Iar în curând, datorită interesului manifestat de Google pentru artă s-ar putea ca toate muzeele din lume să poată fi vizitate de la distanţă. În puţinii ani de când Google Street View a început să cartografieze şi interiorul muzeelor de artă, serviciul a reuşit să adune colecţii masive de instuţii fie ele mici sau mari. Nu numai că puteţi face un tur virtual prin cele 46 de locaţii oferite momentan, ci puteţi chiar prin intermediul Google Art project să aruncaţi o privire clară, formatată şi pe care o puteţi apropia cât vreţi de mult, asupra lucrărilor individuale din colecţie. Este important de reţinut totuşi că, deşi experienţa pe care o puteţi avea cu ajutorul acestor platforme online este una de o importanţă culturală indubitabilă, sentimentul pe care îl ai atunci când te uiţi la Mona Lisa pe ecranul unui calculator oricât de performant ar fi el nu se compară cu emoţia pe care o trăieşti în momentul în care o vezi în realitate.