2.0. Cele mai bune aparate de fotografiat compacte

Data publicării:
fuji


Lista începe cu Sony RX1, un aparat compact care găzduiește un senzor full frame de 35 de mm de 24,3 megapixeli și un obiectiv fix Carl Zeiss de 35 de mm, cu o deschidere maximă de 2.0. Noul procesor Bionz permite filmarea full HD cu o senzitivitate a senzorului reglabilă de la ISO 50 până la ISO 102,400. Fără îndoială, rezultatele realizate de Sony RX1 sunt cel puțin impresionante, probabil cele mai detaliate și fidele imagini pentru o dimensiune atât de mică a aparatului.

Din păcate prețul acestuia este cel puțin prohibitiv. Pentru cei 3000 de euro, ați putea probabil să vă achiziționați un DSLR foarte performant.

Tot din categoria de preț de peste 1000 de euro face parte și Nikon CoolPix A. Device-ul japonezilor are un senzor CMOS APS-C de 16,2 megapixeli, cu un obiectiv de 28 de mm și un display de 3 inchi de o rezoluție impecabilă. Senzorul din Coolpix A este același ca în D7000, unul dintre modelele DSLR performante ale companiei. Coolpix A se adresează fotografilor mai serioși și vine cu o serie de moduri expert precum Aperture Priority, Shutter Priority și setări complet manuale sau automate ale fotografiei.

Deși Coolpix A este capabil să realizeze imagini poate la fel de detaliate ca în cazul multor DSLR-uri timpul de procesare al acestora este extrem de mare.

Fuji X100S este înlocuitorul celebrului Finepix X100. Cei de la Fuji s-au bazat pe feedback-ul utilizatorilor pentru a îmbunătăți performanțele device-ului. Aparatul are același senzor fenomenal APSC de 16,3 megapixeli și un nou procesor EXR 2, care garantează o serie de imagini impresionante. Designul retro din X100 care l-a consacrat rămâne aproape neschimbat, iar culorile imaginilor sunt spectaculoase, deși detronate de modelul X-Pro1.

Din păcate acest aparat se adresează celor care au un buget generos. Finepix X100S costă aproximativ 1200 de euro.

Fuji X20 este un model la aproape jumătate din prețul fratelui său X100S. Aparatul are un senzor X-Trans CMOS 2 de 12 megapixeli și un obiectiv de 7.1 până la 28,4 mm cu o deschidere maximă a diafragmei de 2. Modelul Fuji X10 a fost camera preferată a multora în 2012, iar combinația dintre designul acesteia și senzorul impecabil regăsit în Fuji X-Pro1 a produs un rezultat greu de trecut cu vederea.

Fuji susține că sunt nici mai mult nici mai puțin de 50 de îmbunătățiri în X20 față de modelul precedent, incluzând unul dintre cele mai impresionante viewfindere digitale de pe piață.

O concurență serioasă

Canon Powershot G1X este un aparat compact, care costă aproximativ 750 de euro și care face o concurență serioasă modelelor compacte de pe piața high end. Aparatul are un senzor CMOS mare de 14,3 megapixeli, un zoom optic de 4X și un display LCD modelabil.

Deși zoom-ul este foarte limitat în comparație cu restul modelelor din seria G de la Canon, asul din mâneca acestui mic aparat este senzorul foarte mare. Împreună cu noul procesor Digic 5, acesta garantează o calitate a imaginilor mult mai bună și o reducere considerabilă a zgomotului din fotografii.

Noul procesor a îmbunătățit și performanțele video ale aparatul care poate filma mult mai fluid la în HD la 1080 p. Zoomul de 4X promite un unghi echivalent cu al unei lentile de 28-122 de mm, iar butoanele de acces rapid fac mânuirea aparatului extrem de facilă.

Tot din seria G de la Canon, modelul G15 este o sugestie de luat în calcul. La prima vedere, modelul G15 seamănă foarte mult cu modelul G12, însă cei de la Canon au făcut o serie de modificări notabile. În primul rând au adăugat două rotițe speciale pentru timpul de expunere și modurile de fotografiere iar noua lentilă cu zoom optic de 5X are o deschidere maximă a diafragmei de 1.8 ceea ce înseamnă că veți putea realiza fotografii fără zgomot în condiții de luminozitate scăzută.

Pentru fanii Olympus, modelul XZ-2 care costă aproximativ 600 de euro este o alegere potrivită din categoria aparatelor de fotografiat compacte. Device-ul are un display touchscreen de 3 inchi, un senzor CMOS de 12 megapixeli și de dimensiuni destul de mari, un procesor TruPic 6 și un obiectiv digital i.Zuiko. Aparatul poate filma full HD la 1080p, iar obiectivul echivalent unui 28-112mm permite realizarea unor imagini colorate și detaliate care pot fi uploadate pe rețelele de socializare direct din aparat.

Ricoh nu este un brand la fel de cunoscut însă este un producător de aparate de fotografiat cu tradiție. Modelul GR Digital 4 este o opțiune foarte bună pentru categoria de preț între și 600 de euro. Device-ul are un senzor CCD de megapixeli și un obiectiv de 28 de mm cu o deschidere de 1.9. Ecranul LCD are o rezoluție extrem de mare care permite realizarea unor fotografii foarte precise. Într-un mod foarte ciudat Ricoh nu a urmat trendul filmarilor HD astfel încât GR Digital nu filmează decât VGA.

Samsung EX2F este un aparat de fotografiat compact, care costă puțin peste 350 de euro. Specificațiile nu sunt impresionante, dar nici problematice. Ex2F are un senzor CMOS de 12 megapixeli, un display de 3 inchi cu peste 600 de mii de puncte și un zoom optic de 3x. Aparatul dispune, de asemenea, și de wifi și are o deschidere maximă a diafragmei de 1,4 ceea ce este foarte bine, mai ales pentru fotografii în lumină slabă dar și pentru portrete. Punctul forte îl reprezintă modurile auto foarte performante, capabile să regleze parametrii în așa fel încât fotografiile să iasă foarte bine.

Oferte sub 250 de euro

Sunt peste 800 de modele de aparate de fotografiat compacte disponibile în magazinele din România care costă sub 250 de euro.

Primul aparat din această listă mai scurtă este Fujifilm FinePix F770 EXR care este special prin faptul că reacționează extrem de repede. Dacă sunteți în vacanță și nu vreți să ratați momentul în care câinele a sărit entuziasmat în apă sau copilul vostru a făcut o grimasă extrem de drăgălașă, acest aparat realizează fotografii de rezoluție înaltă la 8 frame-uri pe secundă.

Senzorul Fuji permite optimizarea modului de fotografie astfel încât să obțineți imagini cât mai performante cu o dinamică a luminii cât mai bună iar acest lucru se simte mai ales când mergeți pe plajă sau în locuri cu foarte mult soare direct. Finepix F770 este un aparat extrem de versatil și ușor de folosit și costă aproximativ 230 de euro.

Canon IXUS 230 HS este un concurent potrivit pentru aparatul de vacanță. Și asta, în principal, datorită obiectivului cu stabilizare de imagine care vă va permite să realizați filmulețe mai puțin tremurate. Nici la capitolul imagine, Canonul nu stă rău deloc, având o dinamică foarte mare pentru ce ne așteptam.

Nikon Coolpix S6400 este tot un compact entrylevel care are multe de oferit. Zoomul optic de 12 x vă permite să faceți fotografii de la o distanță considerabilă față de subiect iar cele douăzeci de moduri automate vor face ca pozele să iasă foarte reușite fără prea mare efort.

O apariție interesantă este și Samsung PL120. Aparatul are un display de 1.5 inchi pe partea din față care este util și când încercați să faceți poze copiilor și vreți să îi faceți atenți la aparat cu o scurtă animație. Și prețul de sub 180 de euro este foarte rezonabil.

Olympus SP-620UZ este probabil cea mai bună afacere din lista de astăzi. Pentru numai 170 de euro, beneficiați de un senzor CCD de 16 megapixeli, un zoom optic de 21x, înregistrare video la 720p și majoritatea funcțiilor de imagine specifice companiei precum filtrele de culoare. Fără îndoială un aparat pe care trebuie să îl treceți pe lista de testat.

Soluții pentru condiții extreme

S-ar putea însă ca vacanțele voastre să fie mai aventuroase. În acest caz aveți nevoie de un aparat de fotografiat compact care să poată face față condițiilor extreme pe care le presupune, spre exemplu, o sesiune de escaladă montană, o oră de rafting sau o după-amiază la motocross.

Prețul aparatelor variază între 160 și 300 de dolari în funcție de brand, specificații și locul de unde achiziționați echipamentul.

Panasonic Lumix FT4 este un aparat compact cu un senzor CCD de 12.1 megapixeli, un zoom optic de 4,6 X și un display micuț de 2,7 inchi. Rezistent la apă, device-ul poate fi scufundat fără probleme până la 12 metri adâncime.

În plus rezistă la șocuri destul de puternice și la temperaturi foarte scăzute de pînă la -10 grade. Panasonic Lumix FT4 este cu siguranță o optțiune potrivită pentru aventurieri având GPS integrat precum și alte funcții utile precum busolă, senzor de altitudine și barometru. Și pentru aproximativ 250 de dolari puteți filma HD la 1080p și puteți realiza fotografii de vacanță demne de un album pe Flickr.

Canon PowerShot D20 este un aparat de fotografiat rezistent din aceași categorie de preț ca Panasonic Lumix . Așadar specificațiile nu sunt foarte diferite. Un senzor CMOS în loc de CCD și un ecran puțin mai mare. Cu ce vine în plus modelul de la Canon sunt numeroasele moduri de fotografiat pentru începători care sunt de fapt moduri auto îmbunătățite în funcție de condiții specifice de luminozitate, distanță față de subiect sau culoare. Deși viteza de răspuns a acestui aparat lasă puțin de dorit calitatea imaginii este una deosebită pentru categoria de compacte din care face parte.

Sony este și el prezent pe lista compactelor "rugged" cu modelul Cyber-Shot TX20. Pretul este acelasi, senzorul de aceleasi dimensiuni dar de 16 megapixeli iar zoomul optic este mai puternic. Diferenta majora este una de aspect. Atât materialele folosite cât și designul îi conferă compactului Sony un look unic. Touchscreenul este însă un inconvenient mai ales pentru o cameră de „aventură”.

Fujifilm FinePix XP170 este o camera rezistentă mai ieftină cu până la 80 de dolari. Dar cel puțin din punct de vedere al specificațiilor acest lucru nu se simte. Un senzor CMOS de 14 MP, un zoom optic de 5X și un display de 2,7 inchi. În plus camera Fuji are funcții de GPS și WiFi, filmează HD la 1080p iar materialul cauciucat de pe exterior fac acest device foarte ușor de manevrat chiar și în condiții de ploaie.

O altă sugestie pentru pasionații de fotografie în condiții extreme ar fi Olympus TG-1, o „jucărie” de 300 de dolari cu o lentilă care merge până la o diafragmă de 2.0 și posibilitatea de a atașa numeroase accesorii în jurul obiectivului. Aparatul beneficiază de funcțiile clasice Olympus precum filtrele Magic Art și un mod macro deosebit de bine pus la punct.

Cel care încheie lista este Nikon Coolpix AW100, primul compact "all-Weather" de la compania japoneză. Deși prețul de lansare în Europa a fost de peste 400 de euro, acum puteți achiziționa micul compact online cu aproape 100 de dolari. Nimic special în afară de design și pentru pasionații Nikon coloristica specifică brandului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...