Hackerii promit să-și reducă atacurile cibernetice în Ucraina. Crucea Roșie le-a făcut o listă cu reguli de război

Data publicării:
hacker
Grupurile hacktiviste au provocat neplăceri mai mult oamenilor obișnuiți. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Cele mai mari două grupuri hacktiviste din conflictul din Ucraina au promis că vor reduce atacurile cibernetice și vor respecta noile reguli publicate de un organ de supraveghere a războiului, transmite BBC.

Miercuri, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a publicat prima listă de reguli creată vreodată pentru hackerii civili. Supranumită „Codul de la Geneva al războiului cibernetic”, lista a fost inițial criticată ca nefuncțională.

Hackerii ucraineni și ruși spun că vor respecta regulile războiului

De la invadarea Ucrainei, a existat un flux constant de atacuri cibernetice perturbatoare împotriva serviciilor publice atât în Ucraina, cât și în Rusia, cu diferite grade de impact.

Grupurile hacktiviste au folosit în mare parte forme nesofisticate de atac cibernetic, dar au perturbat temporar cu succes băncile, companiile, farmaciile, spitalele, rețelele feroviare și serviciile guvernamentale civile pentru cetățenii ucraineni și ruși.

Cu puține ținte în guvern sau armată, hacktiviștii de ambele părți s-au bucurat în a provoca neplăceri mai mult oamenilor obișnuiți pentru a-și promova cauzele, adunând hate pe rețelele sociale de la cei afectați de atacurile lor.

Grupurile de hackeri promit că vor evita atacurile cibernetice care afectează civilii

Liderul infamului grup de hacking pro-rus Killnet a spus pentru BBC că „este de acord cu termenii și regulile Crucii Roșii, acesta să fie primul pas de la Killnet către pace”.

Killmilk, așa cum este cunoscut, a început grupul Telegram pentru Killnet la scurt timp după ce țara sa a invadat Ucraina, iar acum are 90.000 de urmăritori.

Killmilk a postat videoclipuri cu el însuși urinând pe steagul Ucrainei și pe cel al NATO, iar grupul său a fost evidențiat ca o sursă persistentă de atacuri perturbatoare la nivel scăzut asupra țintelor ucrainene.

Gruparea a fost acuzată că are legături strânse cu Kremlinul, dar a negat întotdeauna acest lucru.

În aprilie, Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a evidențiat grupuri precum Killnet drept o nouă amenințare cu care se confruntă aliații Ucrainei, avertizând companiile din Marea Britanie că atacurile lor sunt în creștere.

Dacă Killnet se ține de cuvânt, atunci atacurile cibernetice asupra țintelor civile, inclusiv pe cele ale aliaților Ucrainei, se vor opri.

Armata IT a Ucrainei a mai spus că va urma cele opt reguli ale CICR

Grupul, care are 160.000 de membri pe canalul său Telegram, vizează și servicii publice precum sistemele feroviare și băncile.

Purtătorul de cuvânt al acesteia a declarat pentru BBC News că grupul va „depune toate eforturile pentru a respecta regulile”, chiar dacă îi poate pune într-un dezavantaj față de adversarii lor. Purtătorul de cuvânt a adăugat că atacurile asupra țintelor din domeniul sănătății au fost deja o linie roșie de lungă durată.

Anunțul transmite practic că probabil va exista o reducere majoră a numărului de atacuri cibernetice, deoarece grupurile își limitează activitățile la ținte oficiale sau militare.

Dar alte grupuri hacktiviste care lucrează pentru alte cauze patriotice sau etice din lume au declarat pentru BBC că nu vor respecta deloc regulile.

CICR a emis cele opt reguli de angajament în încercarea de a pune capăt haosului de tip free-for-all care s-a accelerat în timpul conflictului cibernetic din Ucraina, avertizând că un număr fără precedent de oameni se alătură bandelor cibernetice patriotice.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...