VIDEO. Primul computer cuantic comercial. Cum arată și ce poate face

Data publicării:
computer cuantic

Se face un pas uriaş în tehnologia computerelor cuantice. Vor fi şi de milioane de ori mai rapide şi mai sofisticate decât sistemele actuale. IBM a prezentat primul computer cuantic ce poate funcţiona în afara unui laborator. O maşinărie de calcul extrem de performantă care în curând poate fi şi comercializată. De fapt, ceea ce au făcut cei de la IBM a fost să înglobeze tehnologiile cuantice într-un calculator care să nu mai depindă de un mediu cu temperatură sau umiditate controlate.

Primul computer cuantic ce poate funcţiona în afara unui laborator, dezvoltat de IBM, a fost prezentat la târgul de tehnologie CES din Las Vegas. Prototipul poartă numele de Q Sistem One şi funcţionează pe bază de qubiţi, o unitate de măsură derivată din biţi - adică unitatea care măsoară puterea de procesare.

Piesele sunt grupate într-un fel de candelabru agăţat de partea superioară, perfect izolat termic, iar în interior e păstrată o temperatură optimă.

Astfel, computerul cuantic poate fi folosit şi în afara unui laborator de cercetare.

Întregul sistem este protejat de o sticlă specială, rezistentă la şocuri, vibraţii şi câmpuri electromagnetice, iar compania care a livrat-o a furnizat astfel de sisteme de protecţie şi pentru bijuteriile casei regale din Marea Britanie, dar şi pentru protejarea celebrului tablou Mona Lisa din muzeul parizian Luvru.

Designul computerului cuantic IBM este unul futuristic: toate componentele sunt integrate într-o carcasă în formă de cub, cu latura de aproximativ 2,74 metri. Noul model mai are o particularitate: e un sistem care poate fi upgradat foarte uşor.

De exemplu, doar pentru înlocuirea unui cip care funcţionează pe qubiţi sunt necesare 36 de ore pentru a încălzi camera respectivă, pentru a scoate componenta respectivă şi mai apoi încă 36 de ore pentru a răci camera la loc. Q Sistem One a redus semnificativ aceşti timpi de operare.

Bob Sutor, vicepreşedintele IBM Q Strategy: Ce este esenţial în tehnologia computerelor cuantice e că procesorul este de poate o mie sau chiar zece mii de ori mai mare decât celelalte componente ce trebuie construite. Ceea ce înainte dura zile sau săptămâni, putem face acum în ore.

Avantaj pentru cercetare

Dar există unii specialişti care susţin că industria computerelor cuantice trebuie să se păstreze, deocamdată, cu picioarele pe pământ. Q Sistem One este o referinţă a ceea ce se poate face în viitor, nu neapărat o descoperire.

Cum multe companii caută să câştige cursa devoltării noilor computere cuantice, fiecare nouă facilitate adăugată e prezentată drept un mare succes. Aşa este şi în cazul IBM. Compania a prezentat primele prototipuri de computere cuantice în urmă cu câţiva ani, iar noutatea ar fi doar că noul model poate fi utilizat şi în afara unui laborator de specialitate.

O analiză The Verge arată că astfel de computere sunt încă în stadiul experimental. În multe cazuri, sunt mai puţin performante decât un laptop clasic, dar doar atunci când vine vorba de activităţi simple. Au, în schimb, un mare avantaj: ele pot fi folosite pentru cercetare.

Cu alte cuvinte, nu poți dezvolta tehnologia cuantică dacă nu ai un computer cuantic cu ajutorul căreia să o poţi pune cap la cap.

Şi exact asta face acum şi IBM. Modelul companiei nu rezolvă toate problemele din lume şi nici nu ajută deocamdată la dezlegarea misterelor universului, aşa cum se doreşte. Dar poate, în schimb, să programeze tehnologia necesară pentru atingerea acestor scopuri.

IBM nu va începe să vândă noul model. Dar le oferă unor companii servicii de cloud pe această nouă platformă cuantică, iar printre clienţii deja intraţi în reţea se numără ExxonMobil şi centrul european de cercetare CERN din Geneva.

Mai sunt şi giganţi precum JP Morgan şi Daimler care lucrează direct cu inginerii IBM la cercetarea unor noi sisteme de algoritmi.

Pentru IBM, o companie care pare că în ultimii ani a ratat trenul noilor tehnologii, pariul pe computerele cuantice este unul extrem de important. E un business de la care aşteaptă venituri de ordinul miliardelor, la fel ca divizia de inteligenţă artificială.

În Statele Unite, deja s-a format o echipă formată din agenţi guvernamentali şi giganţi din IT care pun la punct strategia de dezvoltare a noii generaţii de computere cuantice.

America alocă, până în 2023, 1,3 miliarde de dolari pentru ca noile tehnologii să fie folosite la scară largă în sănătate, comunicaţii, servici financiare şi transport. Experţii susţin că noile computere cuantice pot elimina total riscurile privind securitatea naţională şi, cel mai important, pot dezlega misterele universului în care trăim.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani