VIDEO. Partea „întunecată” a Meta Smart Glasses. Cum să afli numele, adresa și ocupația persoanelor necunoscute, întâlnite pe stradă

Data actualizării: Data publicării:
meta-smart-glasses-scrap-data
Cum funcționează I-XRAY Sursa foto: Captura X

Implantul cerebral folosit de unul din personajele serialului Black Mirror, prin intermediul căruia putea obține instantaneu informații despre persoanele necunoscute cu care conversa în timpul unei petreceri, nu este deloc un gadget ce va rămâne doar in imaginația scenariștilor - o pereche de ochelari Meta, o conexiune la internet, un cont de Instagram și capacitatea de procesare oferită de un algoritm ce folosește inteligența artificială reprezintă un ansamblu ce aduce aproximativ aceleași rezultate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

AnhPhu Nguyen și Caine Ardayfio, doi studenți de la Universitatea Harvard din Cambridge, Massachusetts, au demonstrat, într-un clip video pe care l-au postat pe rețelele de socializare, că folosind o versiune modificată a Meta Smart Glasses, pot obține, aproape instantaneu, informații concludente despre persoane necunoscute, întâlnite întâmplător pe stradă. 

”I-XRAY”, numele pe care cei doi studenți l-au dat dispozitivului inventat de ei, a reușit să le ofere date despre identitatea unor persoane necunoscute, precum și alte detalii private, inclusiv adresa de domiciliu, istoricul profesional și chiar și numele părinților acestora.

”Ești Betsy? Cred că te-am întâlnit la Fundația Comunitară Cambridge...”

Într-unul din cazurile prezentate, cei doi abordează o femeie complet necunoscută: „Ești Betsy? Cred că te-am întâlnit la Fundația Comunitară Cambridge”.
Zâmbind, femeia – presupune că, probabil, i-a întâlnit anterior, dar a uitat – confirmă că o cheamă Betsy, și încep o conversație.

Procesul e unul destul de simplu, Meta Smart Glasses publică un stream video pe Instagram. ”PimEyes”, un soft de căutare a unor imagini similare cu un model dat, monitorizează clipul detectând fețele persoanelor ce apar în el.  Ulterior,  un algoritm de recunoaștere facială ce utilizează inteligența artificială, corelează și colectează toate datele despre persoana respectivă, iar rezultatele sunt trimise unei aplicații instalate pe telefon.

I-XRAY este unic, spun studenții, deoarece funcționează complet automat, permițând purtătorului să găsească rapid informații despre persoanele pe care le întâlnește.

Ne așteaptă o lume în care nu mai există date private?

„Suntem pregătiți pentru o lume în care datele noastre personale sunt accesibile aproape instantaneu?”, întreabă, retoric, cei doi studenți, în prezentarea aplicației lor, pe care au postat-o pe X.

”Nu vom lansa public această aplicație, obiectivul nostru a fost să demonstrăm că folosind doar imaginea feței unei persoane oarecare, întâlnite pe stradă, se pot obține, aproape imediat,  informații personale, folosind doar o pereche de ochelari inteligenți, motoare de căutare facială, modele mari de limbaj și baze de date publice, mai afirmă cei doi.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri