Rupte, smulse de la sursă sau chiar arse. Cele 16 încărcătoare ale copacului inteligent nu au o viaţă prea lungă.
„Până acum au fost înlocuite de 17 ori încărcătoarele deoarece au fost vandalizate, au fost smulse. Neavând încotro, pentru a putea funcţiona, trebuie să le schimbăm”, spune Adrian Bere, directorul Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara.
Dezvoltatorii proiectului se ocupă de mentenanţa încărcătoarelor, în baza unui contract de 400 de lei lunar. Acesta ar putea fi renegociat către sfârşitul anului, întrucât un singur set de cabluri speciale folosite la instalaţia hi-tech costă 80 de euro.
„Am încercat mai multe metode, am încercat să le punem într-un tub de plastic, să îl umplem cu silicon, să nu mai poată să ajungă la mufe, dar dup-aia ne-am dat seama că mai degrabă deteriorează strict mufa de încărcare şi atunci ne facem mai mult de lucru”, explică Bogdan Bointilă, dezvoltatorul proiectului.
Dacă situaţia nu se va rezolva si oamenii vor continua să distrugă copacul, dezvoltatorul proiectului se gândeşte să înlocuiască încărcătoarele clasice cu unele wireless.
„Singura variantă ar fi ca un poliţist local să stea să îl păzească permanent”, propune un timişorean.
Actele de vandalism au fost sesizate Poliţiei Locale din Timişoara ai cărei responsabili spun că au prea puţini oameni pentru un parc atât de mare.
„Până la ora actuală nu au fost persoane care să fie prinse în timp ce sustrageau astfel de echipamente din Parcul Copiilor”, spune Daniela Seracin, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Locale.
Copacul inteligent funcționează pe bază de energie solară, permite conectarea la internet a trecătorilor şi este dotat cu 16 încărcătoare universale. Instalaţia a costat aproximativ 22.000 de euro, bani din bugetul local.