TikTok a ajuns să trimită alerte cu știri false, răspândind dezinformare și panică. Cum i-a ”anulat” concerte lui Taylor Swift

Data actualizării: Data publicării:
Tiktok. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Profimedia Images
Tiktok. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto- Profimedia Images

De la o platformă inițial drăgălașă, de partajare de conținut video între utilizatori, TikTok a ajuns în punctul în care devine o problemă, căci a ajuns să trimită pe telefoanele utilizatorilor alerte de tip ”push” inexacte și înșelătoare, inclusiv o afirmație falsă despre Taylor Swift și un avertisment de dezastru vechi de câteva săptămâni, scrie Financial Times. Toate aceste evoluții în ceea ce privește aplicația nu fac decât să intensifice temerile cu privire la răspândirea dezinformării pe populara platformă de video-sharing.

Printre alertele observate de jurnaliștii de la Financial Times se numără un avertisment privind un tsunami în Japonia, marcat drept "BREAKING", care a fost postat la sfârșitul lunii ianuarie, la trei săptămâni după cutremurul care se presupune că l-ar fi produs.

O altă știre falsă este legată de faptul că Taylor Swift și-ar fi anulat mai multe concerte din SUA, iar pe cetățenii din Florida i-ar fi numit “rasiști”.

Altele evidențiau o "interdicție" de cinci ani pentru un jucător de baseball american, care apăruse ca o farsă de Ziua păcălelilor.

Notificările au o aură de veridicitate, de autoritate

Notificările, care uneori conțin rezumate ale postărilor generate de utilizatori, apar pe ecran în stilul unei alerte de știri, de tip push.

Cercetătorii susțin că acest format, adoptat pe scară largă pentru a stimula implicarea prin recomandări video personalizate, ar putea face ca utilizatorii să fie mai puțin critici în ceea ce privește veridicitatea conținutului și să-i expună la dezinformare.

Și este periculos. Pentru că ”notificările au această ștampilă suplimentară de autoritate", a declarat Laura Edelson, cercetător la Universitatea Northeastern, din Boston. "Când primiți o notificare despre ceva, se presupune adesea că este ceva care a fost verificat de platformă și nu doar un lucru aleatoriu din feed-ul dumneavoastră", explică aceasta.

Grupurile de social media, precum TikTok, X și Meta, se confruntă cu un control sporit pentru a-și supraveghea platformele, în special într-un an cu alegeri naționale majore, inclusiv votul din noiembrie din SUA.

Creșterea și răspândirea inteligenței artificiale sporește presiunea, având în vedere că tehnologia în evoluție rapidă face mai facilă răspândirea dezinformării, inclusiv prin intermediul deepfakes.

TikTok are peste un miliard de utilizatori la nivel global

Aplicația TikTok are peste un miliard de utilizatori la nivel global și a promis în repetate rânduri că își va intensifica eforturile de combatere a dezinformării de pe platformă, însă seria de notificări false a intensificat temerile cu privire la puterea aplicației de răspândire a informațiilor false.

Unele dintre informațiile false distribuite pe Tiktok, cum ar fi cea legată de anularea concertelor, au fost preluate ulterior și pe platforma X, iar mai mulți utilizatori au declarat că au apăsat pe notificare, deoarece au crezut că informația era adevărată, și au fost direcționați către un videoclip de pe TikTok, chiar dacă nu urmăreau contul respectiv.

Platforma a refuzat să dezvăluie modul în care a determinat ce videoclipuri fie promovate prin notificări, dar volumul mare de recomandări de conținut personalizate trebuie să fie “generat algoritmic”, spun cercetătorii, în funcție de interesele utilizatorilor:“Când primiți o notificare despre un anumit subiect, se presupune adesea că este ceva care a fost creat special de aplicație și nu o notificare trimisă la întâmplare”.

TikTok a declarat că a eliminat notificările specifice semnalate de Financial Times.

Potrivit cercetătorilor, alertele par să extragă în mod automat descrierile postărilor care primesc, sau sunt susceptibile de a primi, niveluri ridicate de implicare pe aplicația video virală deținută de ByteDance din China. Acestea par a fi adaptate intereselor utilizatorilor, ceea ce înseamnă că fiecare dintre ele este probabil să fie limitată la un grup restrâns de persoane.

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
41 de ani de mariaj și o iubire nestinsă. Denzel Washington și soția lui, mândri de fiul cel mic și filmul...
Adevarul
Când a fost inventată prima băutură alcoolică din lume. Era groasă, aromată și semăna cu o băutură preferată...
Newsweek
Care români iau 700 de lei pe voucherul de energie? Când intră banii și ce cheltuieli acoperă?
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville