Telefonul mobil a devenit, în ultimii ani, o extensie a fiecăruia dintre noi. Indiferent cât de mult folosiți smartphone-ul, nici cele mai puternice baterii nu par să reziste cât ne-am dori și, cu siguranță v-ați aflat cel puțin o dată în situația de a încărca de mai multe ori telefonul pe parcursul unei zile. Cei de la Grunge au întocmit un top al celor mai dăunătoare 10 lucruri pentru bateria telefonului.
GPS Dacă faceți parte din grupul celor care nu doresc să investească într-un dispozitiv GPS independent, atunci trebuie să știți că acest tip de funcție golește bateria mai repede decât orice altă aplicație.
Funcția GPS se bazează pe o serie de actualizări rapide ale coordonatelor, ceea ce înseamnă că telefonul trebuie să aibă canale de comunicare deschise tot timpul. Mai mult, acesta nu comunică doar cu un singur turn de telefonie mobilă ci cu trei sau patru sateliți pentru a putea calcula locul în care vă aflați.
Reclamele de pe internet Toată lumea știe că jocurile consumă foarte repede bateria. Puțini știu însă că reclamele tip pop-up(cele care apar în jocurile gratuite precum și cele care sunt livrate în browser și în alte aplicații) sunt la fel de nocive. Testele arată că descărcarea acestui tip de reclame consumă mai multă baterie decât aplicația pe care o foloseați înainte ca ele să apară.
Închiderea tuturor aplicațiilor Cei mai mulți utilizatori, preocupați fiind de cât ține o încărcare a bateriei și de durata de viață a acesteia, opresc toate aplicațiile atunci când se pregătesc să pună telefonul în modul stand by. Deși pare ciudat, această acțiune consumă mai multă baterie și scade durata de viață a acesteia. Explicația e simplă: când o aplicație rulează folosește o cantitate mică de energie, consumul mare vine atunci când aplicația pornește - aceasta trebuie mai întâi să treacă prin memoria RAM și abia apoi să se încarce total.
Tot la acest capitol merită menționat și faptul că telefonul este suficient de inteligent încât să oprească chiar consumatorii mari.
Funcția vibrare Această funcție reprezintă o risipă de energie deoarece, în ciuda faptului că telefonul are componente hardware și software de ultimă generație, este veche. În cazul în care nu ați desfăcut niciodată un telefon, această funcție este posibilă datorită prezenței unui motoraș în interiorul dispozitivului mobil, motoraș care consumă o cantitate mare de energie pentru a face telefonul să vibreze.
Încărcarea telefonului Odată cu apariția pe piață a primelor modele de telefoane mobile sfaturile specialiștilor erau „consumați toată bateria și încărcați telefonul până la 100%”. Mulți dintre noi încă urmează acele sfaturi iar rezultatul poate fi dezastruos pentru baterie. Când punem telefonul la încărcat un curent constant intră în baterie până când aceasta ajunte undeva la 70%. Din acest punct încărcătorul adaptează voltajul la nivelul energiei deja prezente în baterie. Astfel, pe măsură ce telefonul se încarcă, curentul slăbește în intensitate.
Specialiștii recomandă mai multe încărcări scurte decât încărcări până la 100%. De fapt, studiile arată că bateria se degradează cu până la 70% în doar 300 de încărcări până la 100%.
Facebook Dacă sunteți la fel ca restul lumii, aveți instalată aplicația Facebook pe telefon. Asta înseamnă că bateria telefonului dumneavoastră se descarcă mai repede. Testele arată că bateria aceluiași telefon a ținut cu 20% mai mult după dezinstalarea aplicației Facebook. De asemenea, celelalte aplicații au funcționat cu 15% mai repede după dezinstalarea aplicațiilor Facebook și Facebook Messenger.
Luminozitatea ecranului Cu toții știm cel puțin o persoană(nu neapărat noi), care ține luminozitatea la 100%. Studiile specialiștilor au arătat că acest lucru scade durata de viață a bateriei cu până la jumătate, cifrele exacte variind în funcție de marca, modelul, sistemul de operare și dimensiunea telefonului.
Căldura Dacă petreceți foarte mult timp pe telefonul mobil ați observat deja că acesta are tendința să „se încingă”. Aceasta este consecința folosirii îndelungate și poate afecta considerabil performanțele și durata de viață a bateriei.
Temă și wallpaper luminoase O temă luminoasă și/sau un wallpaper colorat consumă mai multă baterie decât una de culoare închisă. Potrivit unui studiu BBC Science, un pixel alb folosește de 5,8 ori mai multă energie decât un pixel negru. Asta înseamnă că doar schimbând tema și wallpaperul puteți economisi 18% din baterie.