Zilnic, în lume, specialiştii IT opresc 19 miliarde de atacuri cibernetice. Şi recunosc chiar ei că lupta nu este deloc uşoară. Mai ales, că hackerii sunt inventivi şi găsesc orice mjloc prin care să intre în sisteme. Marile companii au înfiinţat departamente specializate sau au angajat firme care să protejeze şi să recupereze, dacă este cazul, documentele confidenţiale.
Dorin Pena, directorul general al unei companii de comunicații și securitate: „O resursă digitală a unui client este sechestrată să îi spunem, adică aveți calculatorul infectat nu mai aveți acces la datele dumneavoastră și vă este solicitată o recompensă, o plată pentru a vă oferi cheia care deblochează resursele respective”.
Acest lucru este confirmat de una dintre victimele hakerilor: „Datele, am avut două cazuri, nu mai puteau fi recuperate sub nicio formă. Efectiv se cere acea recompensă. Era o chestie pe internet, un cont bancar să virez o anumită sumă, care nu...”
Reporter: „Nu ați virat-o?”
Victima: „Nu”.
Astfel că tot ce furaseră hackerii a fost pierdut odată cu refuzul bărbatului de a-i plăti.
Specialiștii spun că din momentul în care hackerii intră în sistem, pot să treacă chiar şi o sută de zile până când oamenii îşi dau seama că laptopurile sau calculatoarele le- au fost atacate.
De multe ori însă, hackerii nu sunt interesaţi de specificul firmei. Tot ce contează pentru ei este să fure informaţii, apoi să ceară bani în schimbul lor.
Lucian Manolache, managerul unei companii: „Efectiv amenințări, gândiți-vă că un oraș întreg poate ajunge în beznă sau poți ajunge la chestiuni de-a dreptul periculoase, să oprești o centrală nucleară”. Reporter: „Să le oprească hackerii?”
Lucian Manolache: „Da, exact și atunci ca om de IT trebuie să faci cumva să protejezi toată rețeaua internă a companiei”.
La cel mai mic semn că aveţi un intrus virtual, specialiştii recomandă să vă adresaţi urgent unei companii care luptă cu atacurile cibernetice.