Sistemul este numit simplu „Pilotul” şi este compus din două căşti în ureche, purtate de doi oameni care nu vorbesc aceaşi limbă. Acestea se conectează prin bluetooth la o aplicaţie de mobil şi de aici conversaţia poate începe.
Există puţine informaţii despre cum funcţionează această tehnologie şi asta deoarece compania din spatele proiectului, numită Waverly Labs este foarte zgârcită cu informaţiile despre proiect.
Prototipul este compus din două căşti care trebuie purtate de ambii interlocutori, dar dezvoltatorii susţin că lucrează la o metodă prin care să eficientizeze sistemul, astfel încât să nu fie nevoie decât de osingură cască pe care purtătorul o poate folosi pentru a înţelege ce se vorbeşte în jurul său.
Prima versiune a lui Pilot include o serie de patru limbi: engleză, spaniolă, franceză şi italiană.
Dezvoltatorii promit un update pentru a include şi mandarină, arabă, afrikaans şi hindi.
Cei interesaţi pot precomanda o pereche de căşti pentru 180 de dolari.
În momentul de faţă există şi alte sisteme de traducere a limbilor străine cum ar fi Skype Translator dezvoltat de compania Microsoft. Gigantul IT lucrează la rafinarea acestei tehnologii pentru a fi mai sensibilă la accente sau dialecte diferite, iar reprezentanţii Microsoft susţin că în următorii cinci ani tehnologia din spatele sistemelor de traducere real time le va permite oamenilor să vorbească liber, fiecare în limba să nativă, folosindu-se doar de un smartphone pentru a se înţelege.