Un satelit al NASA a captat o imagine a Soarelui în care pare că acesta „zâmbește”. Este vorba de fapt despre găuri coronale, locurile unde exploziile rapide de vânt solar țâșnesc în spațiu. Fenomenul ar putea produce aurore pe Terra, relatează The Guardian.
Agenția spațială americană a publicat imaginea pe Twitter.
„Observatorul de dinamică solară de la NASA a surprins soarele „zâmbind.” Văzute în lumina ultravioletă, aceste pete întunecate de pe soare sunt cunoscute ca găuri coronare și sunt regiuni în care vântul solar rapid țâșnește în spațiu”, este mesajul care însoțește postarea.
Observatorul de dinamică solară este o misiune a NASA care are ca scop investigarea modului în care este creată activitatea solară și cum determină aceasta vremea în spațiu. Lansat în februarie 2010, observatorul măsoară interiorul soarelui, atmosfera, câmpul magnetic și producția de energie.
Fotografia publicată de NASA a stârnit o mulțime de reacții online, mulți comparând imaginea cu un dovleac sculptat de Halloween sau cu un leu. Un altul a comparat soarele cu biscuiții de ciocolată BN Mini care prezintă și fețe zâmbitoare.
Totuși, experții avertizează că găurile coronale ale soarelui ar putea însemna o furtună solară care va lovi pământul astăzi.
Furtunile solare sunt o varietate de erupții de masă și energie de la suprafața solară care, la rândul lor, deformează câmpul magnetic al pământului. Ca urmare, aceste furtuni măresc vizibilitatea luminilor polare, cunoscute și sub numele de aurore, în emisferele nordică și sudică.
Editor : Monica Bonea