Vulturii își schimbă traseele de zbor pentru a evita zonele de conflict din Ucraina

Data publicării:
vultur in zbor
Vulturii care aveau rute migratoare prin Ucraina și-au schimbat rutele de zbor pentru a evita zonele afectate de conflict. Foto: Profimedia

Vulturii care aveau rute migratoare prin Ucraina și-au schimbat rutele de zbor pentru a evita zonele afectate de conflict, relatează The Guardian.

Datele GPS arată că vulturii nu numai că au făcut ocoluri mari de la începutul invaziei, dar și-au redus și pauzele de odihnă și mâncare sau chiar au renunțat cu totul la ele.

În aceste condiții, păsările au avut nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la locurile lor de reproducere și, probabil, au folosit mai multă energie pentru a ajunge acolo, arată un nou studiu.

„Este ca și cum ai alerga la maraton, dar nu faci pauză să bei apă. Și la sfârșit, cineva îți cere să mai alergi 10 kilometri”, a explicat Charlie Russell de la University of East Anglia, coautor al studiului.

Cercetătorii au avertizat că situația ar putea întârzia reproducerea vulturilor, deoarece aceștia au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera. La rândul său, acest lucru ar putea afecta șansele de supraviețuire a puilor, deoarece vor avea mai puțină pradă disponibilă atunci când ouăle eclozează.

În studiul publicat în revista Current Biology, Russell și colegii săi au arătat cum au analizat rutele de migrație parcurse de 19 vulturi pătați în timp ce zburau prin Ucraina către zonele de reproducere din sudul Belarusului în martie și aprilie 2022 - la doar câteva săptămâni după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Cercetătorii au comparat aceste rute de zbor cu alte 65 de migrații făcute de 20 de păsări în 2018-21.

Descoperirile sugerează că vulturii au parcurs în medie 85 de kilometri în plus după invazia rusă în Ucraina. Russell a spus că un vultur anume a adăugat încă 250 de kilometri la traseul său de migrație.

Dacă 90% dintre vulturi au făcut escale în Ucraina înainte de război, doar 32% au făcut acest lucru după invazie, unele locuri fiind evitate cu totul.
Echipa a constatat că cele mai mari abateri de la ruta directă au avut loc acolo unde activitatea militară a fost mai mare.

În timp ce un vultur, poreclit Boroveț, a continuat să zboare prin Kiev, în ciuda luptelor intense, un altul – cunoscut sub numele de Denisa – și-a schimbat ruta după ce a zburat la un kilometru de exploziile de la periferia orașului.

„Războiul are un impact negativ asupra animalelor sălbatice, atât în ceea ce privește obiectivele de conservare, cât și în ceea ce privește suferința animalelor”, spune Josh Milburn, filosof la Loughborough University.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste o casă în Rusia în 2025? Scumpiri masive în ultimul an
Digi FM
Jennifer Lopez s-a reîntâlnit cu Ralph Fiennes, la 22 de ani de la premiera „Maid In Manhattan”: Te iubesc...
Pro FM
Dieta drastică pe care o ține Elton John la vârsta de 77 de ani, din cauza problemelor de sănătate: „Este un...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Cercetătorii britanici se așteaptă la „declanșarea pandemiei” unei boli care a ucis în trecut 200 de milioane...
Newsweek
Declarațiile ministrului muncii despre pensii care vor enerva pensionarii. „Nu în mandatul meu!”
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
A trăit povești de dragoste cu actori alături de care a jucat. Shirley MacLaine dezvăluie de ce nu s-a iubit...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025