Un „virus zombie” descoperit sub un lac înghețat din Siberia a fost trezit din nou la viață. Cât de periculoși sunt microbii antici

Data publicării:
Ilustrație cu un virus în săpun albastru
Cercetătorii francezi au înviat și documentat 13 virusuri nemaivăzute până acum pe care le-au numit „virusuri zombie” - ele sunt în continuare infecțioase cu toate că au stat înghețate timp de zeci de mii de ani. Foto: Profimedia Images

Cercetătorii au înviat un „virus zombie” care a rămas înghețat timp de aproape 50.000 de ani sub un lac din Siberia, acesta fiind cel mai vechi virus care a fost trezit din nou la viață până acum, potrivit Insider. Oamenii de știință au avertizat că aceste virusuri antice ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea publică.

Potrivit unui studiu care nu a fost încă verificat de alte echipe de cercetători, oamenii de știință de la Centrul Național Fracnez pentru Cercetare Științifică au examinat probe antice culese din permafrostul siberian.

Cercetătorii francezi au înviat și documentat 13 virusuri nemaivăzute până acum pe care le-au numit „virusuri zombie”, întrucât acestea rămân infecțioase în ciuda faptului că au rămas blocate în pământul înghețat timp de zeci de milenii, scrie Interesting Engineering.

„Din cauza încălzirii globale, permafrostul a cărui dezghețare este ireversibilă eliberează materie organică înghețată de până la un milion de ani, majoritatea descompunându-se în dioxid de carbon și metan, ceea ce contribuie și mai mult la efectul de gaze de seră”, a spus microbiologul Jean-Marie Alempic, persoana care a condus studiul virusurilor zombie.

pandoravirusuri
Tipuri de pandoravirusuri - familia din care face parte și „virusul zombie” descoperit sub lacul înghețat din Siberia. Colaj foto: Profimedia Images

Toate cele 13 virusuri au genomuri diferite, iar cel mai vechi dintre ele, numit Pandoravirus yedoma, are aproape 48.500 de ani. Este de menționat faptul că Pandoravirusul a fost descoperit sub fundul unui lac din Yukechi Alas în regiunea Iacuția, Rusia, însă celelalte virusuri au fost găsite în diverse locuri, precum în blana unui mamut și în intenstinele unui lup siberian.

„Situația ar fi mult mai dezastruoasă în cazul unei plante, animal sau boală umană cauzată de învierea unui virus antic necunoscut”, au scris cercetătorii, care au emis deja un avertisment pentru autoritățile din domeniul medical despre lipsa de actualizare a cunoștințelor pe care le deținem despre virusurile ce „trăiesc” încă în permafrost în ultimul deceniu.

Microbii antici se trezesc la viață din cauza încălzirii globale

Nu este prima dată când cercetătorii au descoperit un virus antic blocat în gheață. În 2014, aceiași oameni de știință au înviat un virus blocat în permafrost de 30.000 de ani.

Descoperirea a fost revoluționară pentru că s-a dovedit pentru prima dată că un virus atât de vechi poate în continuare să infecteze organisme. Dar acum, cercetătorii au doborât recordul pe care l-au stabilit acum 8 ani.

Cu toate că echipa a avut grijă să readucă la viață doar virusurile care nu mai pot infecta oamenii, multe dintre virusurile necunoscute blocate în permafrost ar putea să fie periculoase pentru oameni. Unele dintre ele au provocat deja victime.

permafrost Siberia
„Din cauza încălzirii globale, permafrostul a cărui dezghețare este ireversibilă eliberează materie organică înghețată [...] care se descompune în dioxid de carbon și metan, ceea ce contribuie și mai mult la efectul de gaze de seră”. Foto: Profimedia Images

O epidemie de antrax în Siberia a infectat în 2016 zeci de persoane, omorând un băiat de 12 ani. Vectorul bolii ar fi dezghețarea și descompunerea cadavrului unui ren care a murit în 1941.

Nu se știe sigur dacă aceste virusuri antice ar avea capacitatea de a infecta o gazdă după ce au fost expuse condițiilor mediului exterior, precum căldura, oxigenul și razele ultraviolete.

Cercetătorii spun, însă, că șansele să ajungem într-o astfel de situație cresc pe măsură ce permafrostul se dezgheață tot mai mult și din ce în ce mai mulți oameni încearcă să exploateze zona arctică ce se topește de la încălzirea globală și oferă noi oportunități comerciale și industriale.

Pericolul este încă mic, dar el există. Va fi nevoie de mai multe studii pentru a determina pericolul pe care acești agenți infecțioși îl prezintă odată cu topirea permafrostului.

Studiul, încă neverificat de alți cercetători, poate fi citit pe bioRxiv.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...