Oamenii de știință de la Universitatea Durham și Universitatea din Glasgow au lucrat împreună pentru a simula pe un supercomputer modul în care Luna s-ar fi putut forma după o coliziune între Pământ și Theia, o planetă de dimensiunea lui Marte acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, scrie Tech Times.
Simulările sunt dezvoltate în cadrul facilității de calcul de înaltă performanță DiRAC, care include o vastă colecție de supercomputer, procesoare și alte componente hardware distribuite între patru site-uri universitare.
Simularea coliziunii dintre Pământ și Theia a produs rezultate variate în funcție de direcția și viteza de rotire a planetelor.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În timpul simulărilor, oamenii de știință au urmărit materialele stâncoase care ar fi rezultat din coliziune și ar fi creat Luna.
Cum s-ar fi format Luna după un impact gigant cu o planetă de dimensiunea Marte
Există numeroase ipoteze cu privire la modul în care s-a format Luna, dar unii oameni de știință cred că cel mai apropiat vecin al Pământului a fost creat după ce planeta noastră s-a ciocnit de o altă planetă de dimensiunea lui Marte cu miliarde de ani în urmă.
Această teorie se numește teoria impactului gigant sau Big Splash. Potrivit teoriei, Luna este construită din resturi rezultate din coliziunea dintre Pământ și un alt corp planetar, care se numește Theia.
Editor : R.K.