Un mega-laser galactic, descoperit de o echipă internaţională de astronomi

Data actualizării: Data publicării:
Spatiul cosmic.
Spatiul cosmic. Foto: NASA

 O echipă internaţională de cercetători a descoperit un fascicul mega-laser proiectat la 5 milioane de ani-lumină de Pământ, care ar putea dezvălui secrete despre formarea primelor galaxii.

Descoperirea, publicată în Astrophysical Journal Letters, se referă la cel mai îndepărtat laser galactic care a fost detectat vreodată cu ajutorul telescoapelor radio, informează agenţia Xinhua.

Marcin Glowacki, de la Centrul Internaţional de Cercetare în Radio Astronomie (ICRAR) al Universităţii Curtin din Australia, cercetător principal în cadrul proiectului, a declarat pentru sursa citată că, spre deosebire de fasciculele laser obişnuite, acest laser uriaş, denumit "megamaser", are lungimi de undă aflate în afara spectrului luminii vizibile.

"Aşadar, este un laser cu o lungime de undă diferită. Iar partea "mega" se datorează faptului că este cu adevărat mare şi este văzut la scara galaxiilor", a spus Glowacki.

Potrivit cercetătorului, laserul a fost rezultatul coliziunii dintre două galaxii care s-au contopit, cu aproximativ 5 miliarde de ani în urmă - înainte de formarea Pământului.

"Când galaxiile se ciocnesc, gazul pe care îl conţin devine extrem de dens şi poate declanşa fascicule concentrate de lumină", a spus el.

Glowacki a precizat că această descoperire va contribui la înţelegerea evoluţiei galaxiilor din istoria îndepărtată a universului.

Megamaserul a fost descoperit cu ajutorul radiotelescopului MeerKAT din Africa de Sud, după ce a fost direcţionat pe un singur "petic" de cer nocturn, doar o noapte. "A făcut parte dintr-un proiect care vizează un petic de cer, cu un telescop foarte sensibil", a spus Glowacki, adăugând că întreaga serie de observaţii ar dura în total 3.000 de ore.

Cercetătorul a declarat că echipa va continua această monitorizare cu o analiză mai amănunţită a sursei megamaserului, folosind telescopul spaţial Hubble şi radiotelescopul Very Large Array din Statele Unite, potrivit Agerpres.

Oamenii de ştiinţă i-au dat megamaserului recent descoperit numele "Nkalakatha", care înseamnă "marele şef" în zulu, o limbă locală din Africa de Sud.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri