Astronomii cred că au descoperit un „super-Pământ”, o planetă cu potențial de a fi locuită, care orbitează în jurul stelei pitic Proxima Centauri, aflată la doar 4,2 ani lumină de Pământ, relatează CNN.
Decsoperirea vine după ce, în 2016, a fost găsită prima planetă cu potențial de a fi locuită în jurul acestei stele, numită Proxima b. Cercetătorii au detectat un nou semnal care ar putea aparține unui „super-Pământ”.
Proxima Centauri este steaua situată cel mai aproape de Soare. Ea coexistă cu o stea binară din Alpha Centauri. În timp ce Proxima Centauri este o stea pitică și cu masă mică, perechea ei, Alpha Centauri AB, este mai mare și mai luminoasă.
După descoperirea primei planete, astronomii au vorbit despre posibilitatea existenței unei a doua, așa că au folosit un sistem de telescoape din Chile pentru a trasa semnalele luminoase care veneau din acea direcție.
Cercetătorii nu exclud posibilitatea ca semnalele detectate să vină de fapt de la câmpul magnetic al stelei, dar spun că, deoarece semnalul a fost înregistrat pe o perioadă de 1.900 de zile, au indicii că această a doua planetă chiar există.
„Chiar și sistemul planetar cel mai apropiat de noi poate provoca surprize”, a spus said Fabio Del Sordo, cercetător la departamentul de Fizică al Universității din Creta.
„Proxima Centauri are un sistem planetar mult mai complex decât știm noi și încă nu știm câte noi lucruri așteaptă să fie descoperite”, a adăugat el.
Noul „super-Pământ” a fost numit Proxima c. Specialiștii cred că are o masă mai mare decât a Pământului, dar mai mică decât a planetelor Uranus și Neptun. Se estimează că face o rotație în jurul stele Proxima Centauri în 5,2 ani.
Planeta descoperită în 2016, Proxima b, este de 6 ori mai mică și de 30 de ori mai apropiată de stea, făcând o rotație în 11,2 zile. Ea orbitează foarte aproape de Proxima Centauri, la o distanță care reprezintă doar 5% din cea dintre Pământ și Soare. Dar pentru că Proxima Centauri este mult mai „rece” decât Soarele, Proxima b ar putea avea o temperatură care să permită existența apei lichide la suprafață, fără ca aceasta să se evapore.