Studiu. Persoanele care au riscul cel mai mare de a fi mușcate de căpușe
Data actualizării: Data publicării:
Căpuşele sunt atrase de o anumită grupă sangvină, spune un studiu făcut în Cehia. De aceea, oamenii cu acest tip de sânge au un risc mai ridicat să ia inclusiv boala Lyme.
Cercetătorii Universităţii Masaryk din Cehia au făcut mai multe teste în laborator. Au pus mai multe mostre de sânge din toate grupele într-un vas steril şi, timp de două minute, au monitorizat reacţiile căpuşelor. În proporţie de 36 la sută, acestea au preferat grupa de sânge A.
Grupa B este mai puţin apetisantă pentru ele şi doar 15 procente au înclinat spre ea.
Specialiştii vor acum să facă alte studii care să le explice de ce căpuşele preferă în special această grupă şi cum putem evita să intrăm în contact cu ele.
Estimările spun că aproximativ 17 la sută dintre căpuşe sunt infectate cu bacteria Borrelia, care poate provoca boala Lyme, o afecţiune care ne poate pune viaţa în pericol. Grupa sangvină A este cea mai frecventă la noi în ţară.
Căpuşele sunt paraziţi purtători de bacterii, care se hrănesc cu sânge şi sunt răspândiţi în special în zonele cu vegetaţie bogată, scrie Agerpres.
În cadrul testelor efectuate în laborator, cercetătorii de la Universitatea Masaryk din Cehia au picurat mici mostre de sânge din grupele A, B, AB şi 0 pe o suprafaţă sterilă pe care a fost amplasată ulterior o căpuşă comună, Ixodes ricinus. Oamenii de ştiinţă au monitorizat mişcările acesteia timp de două minute.
Rezultatele au relevat că în proporţie de 36% căpuşele au preferat grupa de sânge A, în timp ce 15% dintre paraziţi au înclinat către grupa B.
''Studiul demonstrează că grupa de sânge ar putea fi unul dintre factorii determinanţi pentru preferinţele alimentare ale căpuşelor Ixodes ricinus'', a notat cercetătoarea Alena Zakovska din cadrul universităţii amintite.
''Informaţia obţinută cu privire la potenţiala preferinţă a căpuşelor pentru anumite grupe de sânge poate fi utilizată în scopul reducerii riscului de muşcătură de căpuşă'', a adăugat specialista.
Pentru ca această asociere să fie confirmată şi pentru a stabili cu exactitate dacă aceste arahnide preferă o anumită grupă de sânge este nevoie, însă, de aprofundarea acestor studii, au subliniat oamenii de ştiinţă în jurnalul Annals of Agricultural and Environmental Medicine.
Căpuşele au în general corpul oval, plat, de dimensiunea unei seminţe de susan, însă, după ce hrănesc cu sânge, ele pot ajunge la mărimea şi forma unei boabe de cafea.
Aceste arahnide caută gazde de care să se agaţe, iar dacă acestea nu sunt în preajmă, de multe ori se urcă pe vârful unui fir de iarbă şi aşteaptă.
Potrivit estimărilor, 17% dintre căpuşe sunt infectate cu o bacterie - Borrelia - ce poate provoca boala Lyme, afecţiune caracterizată prin febră, dureri de cap şi o erupţie cutanată circulară în jurul muşcăturii.