Spectacol planetar în această noapte: Conjuncția dintre Venus și Jupiter. Planetele vor părea că se ciocnesc pe cerul nopții

Data publicării:
Conjuncția dintre Venus și Jupiter
Conjuncția dintre Venus și Jupiter. Foto: Profimedia

Daca vei privi spre cer în această noapte, vei asista la un fenomen spectaculos. Vei putea vedea două dintre cele mai strălucitoare planete ale sistemului solar aproape atingându-se. Venus și Jupiter vor fi distanță de milioane de kilometri distanță, dar de pe Pământ vor părea că sunt aproape de a se ciocni. Această conjuncție planetară are loc anual, dar anul acesta cele două planete vor părea mult mai aproape decât de obicei. Acest fenomen nu va mai repeta până în 2039.

Fenomenul poate fi observat cu ochiul liber sau cu un binoclu, dacă cerul este senin.

După ziua de sâmbătă, cele două planete vor merge pe drumuri separate și se vor îndepărta în zilele următoare. „Este foarte interesant pentru astronomi și este o oportunitate foarte bună pentru pasionați de a admira fenomenul”, explică profesorul Lucie Green, cercetător la Society for Popular Astronomy.

Ce este o conjuncție planetară?

O conjuncţie este atunci când două planete par să se atingă pe cer, văzute de pe Pământ, potrivit NASA. Ultima dată când cele două planete au fost mai apropiate decât conjuncţia din acest an a fost în august 2016, deşi a fost mai greu de văzut, deoarece erau aproape de Soare.

Marte şi Saturn se vor alinia aproximativ la nord de Venus şi Jupiter, ceea ce înseamnă că astronomii vor putea vedea patru planete în timp ce urmăresc conjuncţia. Alinierea înseamnă că planetele formează o linie între ele, dar nu apar semnificativ de apropiate una de cealaltă, ca la o conjuncţie, informează CNN.

„Venus şi Jupiter sunt, de obicei, cele mai strălucitoare două planete de pe cer, aşa că pot oferi un adevărat spectacol atunci când sunt în conjuncţie strânsă. Este o privelişte frumoasă şi uşor de văzut pentru toată lumea", a declarat Patrick Hartigan, profesor de fizică şi astronomie la Universitatea Rice din Houston, citat de Mediafax.

Dimineaţa devreme, între 30 aprilie şi 1 mai, va fi o oportunitate excelentă de observare, şi spectatorii nu vor avea nevoie de un telescop pentru a le vedea.

Deoarece Luna nu va fi luminată, vor fi mai uşor de văzut cele două planete aproape atingându-se pe cer. Asta atâta timp cât cerul este senin, deoarece vremea nefavorabilă ar bloca vederea conjuncţiei.

Fenomenul poate fi admirat înainte de răsărit

"Oamenii care se trezesc la 5,00 dimineaţa şi merg la serviciu şi prind momentul acesta dinainte să răsară Soarele pot să vadă patru stele foarte strălucitoare spre răsărit, două fiind extrem de strălucitoare şi două nu foarte, dar ies în evidenţă. Sunt patru planete care se văd pe cer în perioada aceasta. Din punct de vedere astronomic, nu e un fenomen. Nu există o aliniere, ci doar se întâmplă să fie toate în aceeaşi direcţie pe cer faţă de Soare", a explicat coordonatorul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", muzeograful Adrian Şonka, pentru Agerpres.

Adrian Şonka a precizat că termenul de "aliniere" nu este unul corect şi că este vorba despre mişcarea normală a planetelor, nefiind ceva ieşit din comun din punct de vedere astrofizic.

"Practic, se văd patru planete pe cer dimineaţa. Seara niciuna, dimineaţa se văd cele patru. Venus şi Jupiter sunt cele mai strălucitoare şi le mai avem pe Saturn şi pe Marte. (...) Se întâmplă mai rar patru planete să fie în acelaşi sector de cer, dar nu este un fenomen care să poată fi calculat şi să spunem că se întâmplă de atâtea ori pe an sau de atâtea ori pe secol. De exemplu, în 2025, o să se vadă şase sau şapte planete pe cer seara. Nu e ceva ce putem calcula, să spunem că se întâmplă o dată la nu ştiu câţi ani", a menţionat acesta.

Adrian Şonka spune că planetele vor putea fi văzute şi din oraş, cu condiţia să fie vizibil răsăritul Soarelui.

"Dacă poţi observa răsăritul Soarelui de unde te afli, poţi vedea şi cele patru planete - este exact zona de răsărit a Soarelui. Ele nu sunt sus pe cer, nu se pot vedea deasupra capului, pentru că se văd înainte să răsară Soarele cu vreo jumătate de oră. Sunt apropiate de orizont. Şi ele rămân pe cer, asta e important. Saturn, Marte se văd din ce în ce mai devreme; şi Jupiter. Venus este cea care merge în sens invers şi se apropie de Soare, dar şi ea rămâne vizibilă vreo două luni", a spus el.

 

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Charlie Hunnam, de nerecunoscut în rolul criminalului în serie Ed Gein. Primele imagini de la filmările...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...