Oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai apropiată gaură neagră de Pământ. Cât de mare este obiectul cosmic

Data actualizării: Data publicării:
gaura neagra
Gaură neagră - FOTO: Getty Images

Oamenii de ştiinţă au descoperit ceea ce ar putea fi cea mai mică gaură neagră din Calea Lactee şi, totodată, cea mai apropiată gaură neagră de Sistemul nostru Solar. Obiectul cosmic este atât de neobişnuit, încât a primit porecla "Unicornul", scrie Agerpres, preluând Reuters.

Astronomii sunt de părere că această gaură neagră are masa de aproximativ 3 ori mai mare decât a Soarelui şi face parte dintr-un sistem binar, denumit V723 Mon, alături de o stea gigantică roşie.

Gaura neagră se află la aproximativ 1.500 de ani lumină distanţă de Soare. Ea este cea mai apropiată gaură neagră de Sistemul Solar. Pentru comparaţie, cea mai apropiată stea, Proxima Centauri, se află la aproximativ 4 ani lumină de Soare. De asemenea, Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre, se află la circa 26.000 de ani lumină de Terra.

"Am poreclit această gaură neagră Unicornuil în parte pentru că sistemul V723 Mon se află în constelaţia Monoceros - care se traduce prin unicorn (sau licorn), dar şi pentru că este un sistem foarte deosebit atât în ceea ce priveşte masa găurii negre, cât şi apropierea sa de Terra", conform lui Tharindu Jayasinghe, de la Ohio State University, coordonatorului acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Cum se clasifică găurile negre

Există trei categorii de găuri negre. Cele mai mici, categoria din care face parte şi Unicornul, sunt numite şi găuri negre de masă stelară şi s-au format în urma colapsului gravitaţional al unei singure stele.

Cele mai mari sunt aşa-numitele găuri negre supermasive, aşa cum este Sagittarius A*, gaura neagră din centrul Căii Lactee, care are aproximativ 4 milioane de mase solare.

De asemenea, există şi o clasă de găuri negre de masă intermediară, între cele două categorii menţionate.

"Este clar că natura produce găuri negre cu o mare varietate de mase. Însă o gaură neagră de doar trei mase solare este o surpriză. Nu există modele prea bune cu privire la modul de apariţie a acestor găuri negre, însă sunt convins că de acum înainte oamenii de ştiinţă se vor ocupa mai mult de acest lucru", a comentat şi co-autorul studiului, profesorul Kris Stanek, de la aceeaşi universitate.

Cum a fost descoperit Unicornul

Unicornul este singurul ocupant al unei nişe de clasificare între cele mai mari stele neutronice cunoscute - obiecte care rezultă tot din prăbuşirea gravitaţională a unor stele - care au în jur de 2,2 mase solare şi cele mai mici găuri negre cunoscute până la descoperirea Unicornului, care au în jur de 5 mase stelare.

''Unicornul este pur şi simplu una dintre cele mai mici găuri negre care pot exista", a precizat Jayasinghe.

Puternica sa gravitaţie alterează forma stelei sale companion într-un fenomen cunoscut drept distorsiune mareică, făcând ca această stea să aibă mai degrabă o formă alungită decât sferică şi modificând traiectoria luminii provenite de la această stea. Aceste interacţiuni au făcut posibilă descoperirea găurii negre.

Spre deosebire de alte găuri negre care au stele pe orbită, în acest caz gaura neagră nu consumă materie de la steaua companion, care este de 173 de ori mai strălucitoare decât Soarele.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei