O nouă planetă care poate întreţine viaţa

Data publicării:
cererere
Foto: Wikipedia

O sondă spaţială lansată de NASA a detectat pe planeta pitică Ceres, aflată în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, o serie de materiale ce conţin în structura lor elementul carbon, similare compuşilor chimici aflaţi la baza vieţii de pe Terra, au anunţat, joi, oamenii de ştiinţă americani, citaţi de Reuters.

cererere
Foto: Wikipedia

Noua descoperire plasează planeta pitică Ceres, ce are un diametru de aproximativ 950 de kilometri, pe lista tot mai mare a corpurilor cereşti din Sistemul Solar considerate interesante de către cercetătorii aflaţi în căutarea formelor de viaţă aflate în afara Terrei. Pe această listă se află deja planeta Marte şi mai mulţi sateliţi ai planetelor Jupiter şi Saturn care conţin oceane.

Studiul, publicat joi în revista Science, a fost realizat de o echipă de oameni de ştiinţă care au analizat datele transmise de sonda spaţială Dawn, aflată pe orbita lui Ceres de aproape doi ani.

”Cred că aceste molecule organice sunt încă departe de viaţa microbiană”, a declarat Christopher Russell, cercetător la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), coordonatorul studiului şi participant la misiunea sondei Dawn. ”Cu toate acestea, noua descoperire ne spune că trebuie să studiem mai departe planeta pitică Ceres”, a adăugat savantul american citat de News.ro.

Ceres este cel mai mare corp ceresc din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter şi se află la o distanţă faţă de Soare care este de trei ori mai mare decât distanţa dintre Terra şi Soare. Structura sa conţine materialele care existau în anumite părţi ale Sistemului Solar în momentul formării acestuia, în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

”Descoperirea indică faptul că materia iniţială a Sistemului Solar conţinea elementele esenţiale pentru susţinerea vieţii. Ceres a parcurs, probabil, doar acest proces până acum. Pentru a face un pas mai departe în această direcţie (pentru a deveni un corp ceresc capabil să întreţină viaţa, n.r.), ar fi fost nevoie de un corp ceresc mai mare, cu o structură şi o dinamică mai complexe”, a adăugat coordonatorul studiului.

Materialele organice au fost detectate în apropiere de un crater cu diametrul de 50 de kilometri din emisfera nordică a planetei pitice Ceres. Deşi compuşii moleculari nu au putut fi identificaţi cu exactitate, structurile lor se potrivesc cu cele ale unor minerale din clasa gudronului, precum keritul şi asfaltitul.

”Întrucât Ceres este o planetă pitică, ea ar putea să îşi fi păstrat căldura internă acumulată în timpul formării sale şi ar putea conţine un ocean sub scoarţă, fapt ce deschide posibilitatea ca viaţa primitivă să se fi dezvoltat pe Ceres”, a declarat Michael Kuppers, specialist în ştiinţe planetare la Centrul European pentru Astronomie Spaţială din Madrid, într-un articol dedicat studiului publicat în revista Science.

Bazându-se pe zonele în care acei compuşi organici au fost descoperiţi pe Ceres, oamenii de ştiinţă au respins posibilitatea ca aceştia să fi fost aduşi pe planeta pitică de comete şi de asteroizi.

Autorii studiului consideră că acei compuşi organici s-au format în interiorul lui Ceres în urma activităţii hidrotermale, deşi procesul prin care ei au fost aduşi la suprafaţă rămâne deocamdată un mister.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...