Foto NASA publică imagini nemaivăzute din sistemul nostru solar, realizate de telescopul spațial James Webb

Data publicării:
Jupiter și una dintre lunile sale, Europa, văzute prin lentilele telescopului James Webb
Jupiter și una dintre lunile sale, Europa, văzute prin lentilele telescopului James Webb. Foto: Nasa

NASA a publicat joi noapte noi imagini realizate de telescopul spațial James Webb. De data aceasta, instrumentele telescopului s-au focalizat mult mai aproape, asupra sistemului nostru solar: planeta Jupiter și una din lunile sale, Europa.

Fanii lui Jupiter vor recunoaște imediat câteva dintre elemenetele distinctive ale imensei planete gazoase în imaginile trimise de telescopul James Webb, notează NASA: benzile orizontale care acoperă planeta sau Marea Pată Roșie (Great Red Spot), o furtună îndeajuns de mare încât să înghită întregul Pământ. 

Lângă Jupiter, în stânga, se observă una dintre lunile sale, Europa. Însă, în funcție de filtrele folosite, se pot observa alte două luni ale planetei - Metis și Thebe -, precum și un inel asemănător celor care înconjoară planeta Saturn.

jupiter cu inele
Aplicând filtrele potrivite, se poate observa că și Jupiter are inele asemănătoare planetei Saturn. Foto: NASA

„Împreună cu imaginile din Universul îndepărtat prezentate înainte (marți - n.r.), aceste imagini ale lui Jupiter demonstrează capacitatea telescopului James Webb de a observa de la cele mai îndepărtate galaxii până la planete din vecinătatea noastr cosmică, pe care le poți vedea cu ochiul liber din curte”, a declarat Bryan Holler, cercetător la Institutul Space Telescope Science din Baltimore.

Agenția spațială americană NASA a prezentat marți, în premieră, imagini realizate de telescopul spațial James Webb. Printre ele, stele pe moarte sau nebuloase unde se nasc stele, planete din afara sistemului nostru solar, a căror atmosferă conține apă, și un grup de galaxii strâns unite într-un dans cosmic.

Imaginile, care au lăsat cu gura căscată o lume întreagă, au fost explicate de astronomul Adrian Șonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, care a ajutat la înțelegerea detaliilor surprinse de James Webb.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri