Oamenii de ştiinţă sunt de părere că au descoperit cele mai vechi insecte acoperite cu polen, datând de aproximativ 280 de milioane de ani.
Paleontologi din Rusia au descoperit resturi fosile ale unor insecte asemănătoare urechelniţelor, din familia Tillyardembiidae, într-o lagună din apropierea satului Chekarda, la circa 1.600 km est de Moscova.
Aceste tillyardembiide, provenite din Paleozoic, aproximativ 542 până la 250 de milioane de ani în urmă, au fost găsite acoperite cu polen provenit de la plante producătoare de seminţe, fără flori, din categoria gimnospermelor.
Aceasta a fost cu mult timp înainte ca plantele cu flori să devină mai comune, între 100 şi 50 de milioane de ani în urmă.
Oamenii de ştiinţă au afirmat că această descoperire, publicată în revista Biology Letters, precede descoperirile privind cele mai vechi insecte cunoscute acoperite cu polen, datând de acum 120 de milioane de ani.
De asemenea, ei consideră că modul de comportament al acestor tillyardembiide ar putea fi considerat un precursor al polenizării cu ajutorul insectelor.
„Descoperirea noastră face lumină asupra evoluţiei timpurii a polenizării prin intermediul insectelor. Ea oferă dovezi directe, concludente, ale dispersării polenului de către insecte în Paleozoic”, a declarat dr. Alexander Khramov, cercetător şef la Institutul de Paleontologie din cadrul Academiei ruse de Ştiinţe de la Moscova, potrivit dpa, preluată de Agerpres.
Dr. Khramov şi colegii săi au descoperit mai multe insecte tillyardembiide dispărute, având polen pe cap, torace, picioare şi abdomen. Khramov a precizat că acest gen de fosile reprezintă o descoperire extrem de rară.
Editor : B.P.