Atunci când o nouă boală afectează comunitatea, liliecii vampiri intră voluntar în autoizolare pentru a proteja colonia, iar dacă nu o fac sunt forțați să o facă de colonie, pentru a evita o răspândire necontrolată a bolii, se arată într-un nou studiu citat de The Independent.
Un astfel de comportament a mai fost observat anterior la lilieci în laborator, însă acest experiment este primul care documentează un astfel de comportament în sălbăticie. Acest tip de schimbare în comportamentul social al acestor specii alterează felul în care un patogen se răspândește într-o populație, iar rata de transmisie se micșorează semnificativ atunci când membrii bolnavi ai comunității se izolează de cei sănătoși.
Nu este unicul astfel de comportament observabil la animale sociale. Anumite specii de insecte sociale au astfel de comportamente, de asemenea – indivizii bolnavi se autoizolează sau sunt excluși, iar numeroase alte specii își modifică radical comportamentul atunci când se îmbolnăvesc, rezultând în letargie crescută și niveluri mai reduse ale socializării.
Cercetătorii au capturat, în Belize, 31 de femele adulte de liliac vampir și au simulat îmbolnăvirea în comunitate injfectând jumătate dintre lilieci cu endotoxine care stimulează organismul să producă un răspuns al sistemului simunitar.
Între timp, un grup de control din aceeași colonie de lilieci a primit injecții placebo. În următoarele trei zile, cercetătorii au aplicat senzori de proximitate animalelor și le-au eliberat în comunitățile lor pentru a monitoriza schimbările survenite în comportamentul lor în condiții naturale obișnuite.
Spre deosebire de ceilalți, lilieci „bolnavi” au luat contact cu mult mai puțini membri ai comunității și au rămas deconectați social de liliecii sănătoși, în ce privește conexiunile directe dar și cele indirecte. Conform rezultatelor experimentului, lilieci „bolnavi” au petrecut cu 25 de minute mai puțin, în medie, interacționând cu ceilalți lilieci sănătoși. Aceste diferențe de interacțiuni între lilieci s-au micșorat iar relațiile au revenit la normal după ce efectele bolii au dispărut.
„Senzorii ne-au oferit o perspectivă incredibilă asupra felului în care comportamentul social al acestor lilieci s-a schimbat de la oră la oră și chiar de la minut la minut în cursul zilei și nopții, chiar și în momentele în care erau ascunși în întuneric”, a spus conducătorul cercetării, Simon Ripperger de la Ohio State University. Cercetarea a fost publicată în jurnalul științific „Behavioural Ecology”.
Editor : Adrian Dumitru