Yang Liwei, primul astronaut chinez care a fost în spațiu, a intrigat pe toată lumea când a declarat, recent, că a auzit zgomote stranii când se afla în naveta sa spațială, în 2003. Până în prezent, nu se știa cauza acestor sunete, dar enigma tocmai a fost elucidată.
Meteorit, farsă sau întâlnire de gradul al treilea? După interviul pe care Yang Liwei l-a acordat luna trecută postului chinez CCTV, când a făcut declarația cu pricina, au fost imaginate cele mai nebunești scenarii. Se vorbea numai despre asta.
Astronautul a explicat la televiziune, în modul cel mai serios, că în timpul călătoriei sale de 21 de ore din jurul Pământului, la bordul navetei Shenzen 5, i-a răsunat în urechi un zgomot ciudat. „Acest zgomot nu venea nici din exteriorul, nici din interiorul navetei spațiale. Semăna cu zgomotul pe care l-ar face un ciocan de lemn care ar bate într-o găleată de metal”, a precizat astronautul. Yang, în prezent general maior în forțele aeriene ale armatei chineze, a menționat că i se părea că cineva bate în corpul navetei spațiale. A spus că suntele ciudate l-au făcut să se simtă foarte nervos. S-a uitat la ceea ce era în jurul navetei spațiale, dar nu a putut vedea nimic. Experiența povestită de astronaut - azi în vârstă de 51 de ani - a dat naștere imediat la tot felul teorii, inclusiv despre existența unor extratereștri, cu atât mai mult cu cât Yang Liwei a explicat că după ce s-a întors pe Pământ, niciodată nu a mai auzit sunetele respective.
Săptămâna trecută, astronatul, foarte cunoscut în China, s-a întâlnit cu studenții din orașul Ningbo. Evident, întrebarea misteriosului zgomot a fost pusă din nou. Și cu această ocazie, Yang Liwei a aflat că în sfârșit s-ar putea să existe o explicație științifică pentru originea acestor sunete stranii: este posibil să fi fost legate de variații de presiune care să fi modificat structura navetei spațiale atunci când a părăsit Terra.
Teoria a fost confirmată de Liu Hong, o cercetătoare specializată în probleme spațiale. Ea a scris un articol pentru site-ul științific chinez Guokr.com explicând că zgomotele stranii percepute de astronaut provin, foarte probabil, de la deformări minuscule apărute în materialul capsulei spațiale.
Liu este, între altele, cea care a condus Lunar Palace 1, un laborator experimental de suport al vieții într-un ecosistem artificial închis, etapă-cheie pentru instalarea unei viitoare baze lunare.
Liu Hong a arătat că în timpul unei misiuni precedente, când astronauții au rămas 105 zile în spațiu, a fost raportat un fenomen similar. „Au crezut că ceva bate de afară, dar nu era nimeni. Oamenii de știință au înțeles până la urmă că schimbarea de temperatură antrenase variații ale presiunii aerului și că diferența de presiune între pereții interni și externi ai capsulei a cauzat deformări minuscule în materialele izolatoare”, a explicat specialista, înainte de a conchide: „Ne putem întâni cu tot felul de fenomene stranii atunci când explorăm necunoscutul, dar întotdeauna ar trebui să căutăm o explicație științifică. Asta ne face să progresăm”.