Video&Foto Comoara de pe epavă. Povestea rochiei de mireasă din argint găsite într-un cufăr scufundat acum 400 de ani
Data actualizării: Data publicării:
În 1660, o navă care transporta bunuri de lux s-a scufundat în largul coastei Texel, cea mai mare insulă din Marea Nordului. Aproape patru secole mai târziu, pe măsură ce nămolul și nisipul care acopereau epava au fost îndepărtate, au început să apară cufere pe fundul apei. Patru ani mai târziu, scafandrii le-au recuperat și le-au scos la suprafață, relatează CNN.
În ele se aflau obiecte remarcabile, cum nu au mai fost văzute până acum, potrivit cercetătorilor de la Muzeul Kaap Skil din Olanda, unde este expusă colecția de obiecte.
Cuferele erau pline cu haine, textile, argintărie, cărți legate în piele și alte bunuri care aparțineau probabil oamenilor din cele mai înalte clase sociale cu secole în urmă.
Printre cele mai uimitoare articole sunt două rochii luxoase practic intacte - o rochie de mătase și alta împletită cu bucăți de argint, care era probabil o rochie de mireasă. Puține materiale textile sau îmbrăcăminte din secolul al XVII-lea au rămas astăzi păstrate și este și mai rar să le găsești în epave, deoarece țesătura se degradează foarte repede.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Când am văzut îmbrăcămintea pentru prima dată, am fost foarte emoționată”, a spus Emmy de Groot, restaurator și consilier textil care a studiat rochiile.
„Îmbrăcămintea este ceva foarte personal. Și ții în mâini ceva care a fost purtat pe corpul cuiva. Cât de mult te poți apropia de cineva din secolul al XVII-lea?”, a continuat ea.
Rochia argintie, dezvăluită în noiembrie 2022, a fost inclusă într-o expoziție de articole recuperate de pe Epava Palmwood, aflată la Muzeul Kaap Skil.
Cele două rochii, ambele din mătase scumpă, au fost găsite în același cufăr.
Prima rochie de mătase, dezvăluită inițial în 2016, arată ca ceva ce putea fi purtat într-o dramă de epocă, mai degrabă decât un articol de îmbrăcăminte care a stat pe fundul mării timp de aproape patru secole.
Rochia are un model floral țesut și include un corset, mâneci cu volane și o fustă plisată, care se deschide în față ca un evantai, asemănătoare modei vest-europene între 1620 și 1630.
Pentru a completa aspectul, rochia ar fi trebuit să includă fuste, mâneci care erau probabil împodobite cu ciucuri de mătase și nasturi argintii sau aurii, plus un guler înalt din in sau dantelă, precum și alte podoabe.
Materialul este în nuanțe crem, roșu și maro, dar cercetătorii cred că avea, de fapt, o singură culoare. De-a lungul timpului, vopselele originale s-au dizolvat, iar petele de pe alte articole de îmbrăcăminte din același cufăr și-au lăsat amprenta. În ciuda designului său complex și a țesăturii scumpe, rochia era probabil destinată purtării zilnice.
Rochia de mireasa argintie, în schimb, a fost făcută pentru o ocazie specială și a fost găsită în piese separate, inclusiv corset și fustă. Rochia are modele împletite brodate din fir argintiu care seamănă cu inimioare înnodate, precum și discuri de argint adevărat cusute pe rochie.
„Datorită argintului, rochia avea un aspect formal și strălucitor”, a spus restauratorul Alec Ewing.
„Trebuie să fi fost una dintre cele mai extraordinare rochii pe care le-a purtat în viața ei o doamnă din cele mai înalte clase sociale din Europa de Vest. Argintul se estompează și se deteriorează relativ repede în mediile sărate, dar urmele și modelele decorațiunilor originale sunt încă vizibile”, a adăugat el.
Rochia pare maro acum, dar probabil ca era mătase albă, crem sau galbenă.
„Este de necrezut ceea ce am descoperit aici. Este una dintre descoperirile istorice unice”, a declarat Maarten van Bommel, cercetător și profesor de științele conservării la Universitatea din Amsterdam, într-un comunicat.
„S-ar putea să fie doar două astfel de rochii în întreaga lume. Și sunt amândouă aici”, a adăugat el.
Rochiile au fost clătite pentru a elimina excesul de sare, dar a fost nevoie de foarte puțină muncă de conservare pentru articolele de îmbrăcăminte.
Pentru a proteja rochiile, care sunt expuse la muzeu, acestea au fost depozitate în vitrine speciale pline cu azot presurizat, care elimină tot oxigenul pentru a preveni deteriorarea, a spus Ewing.
„Datorită acestei soluții, ne așteptăm să putem expune rochia și alte comori pentru o perioadă de mai mulți ani, fără daune”, a spus el.
În același cufăr cu rochiile erau ciorapi de mătase tricotați, un halat, un corset roșu și un set de articole de toaletă pentru femei. Cercetătorii au fost nedumeriți de faptul că niciunul dintre obiectele îmbrăcăminte nu are aceeași mărime, așa că este posibil ca articolele să aparțină unei familii care călătorea împreună, a spus Ewing.