Cocaină și ketamină, descoperite în creveți. Concluziile surprinzătoare ale unui studiu
Data publicării:
Oamenii de știință din Marea Britanie au descoperit prezența cocainei în toate mostrele de creveți testați într-o zonă rurală din estul Angliei. Cocaina nu este singurul drog ale cărui urme au fost descoperite în creveți: ketamina, pesticidele și unele medicamente au fost și ele găsite în cantități care pot amenința existența acestor crustacee, scrie The Guardian.
Cercetătorii de la King's College din Londra, alături de Universitatea din Suffolk, au avut o surpriză după ce au colectat, pentru analize, mostre de creveți din 15 locuri diferite din ținutul Suffolk.
„Dacă prezența cocainei în animalele acvatice este o problemă doar pentru Suffolk sau dacă este un fenomen mai răspândit în Marea Britanie și peste hotare vor determina studiile ulterioare”, a declarat Nic Burry, de la Universitatea din Suffolk.
Studiul, publicat în Environment International, a analizat nivelul de micro-poluanți din creveții de apă dulce.
„Cocaina a fost descoperită în toate mostrele analizate, dar am găsit și alte droguri interzise, precum ketamina, pesticide sau medicamente”, arată studiul.
Thomas Miller, unul dintre autorii studiului, spune că aceste concentrații de droguri sunt reduse, dar că acești compuși ar putea amenința existența acestor animale subacvatice.
Contaminarea apei cu reziduuri de medicamente, droguri recreaționale sau insecticide afectează viața marină, însă oamenii de știință spun că se așteptau să descopere un astfel de fenomen în zonele urbane, precum Londra, dar în niciun caz în zone izolate sau rurale.