Cel mai rezistent material din lume, obținut din ulei de soia

Data actualizării: Data publicării:
grafen

O descoperire făcută recent de o echipă de oameni de știință australieni prin care este obținut grafen - cel mai rezistent material din lume - din ulei de boabe de soia va deveni „viabilă din punct de vedere comercial”, au anunțat marți reprezentanți ai Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, potrivit Agerpres.

grafen

Cercetătorii CSIRO au salutat inovația prin care uleiul din boabe de soia este transformat în grafen sintetic printr-o nouă tehnologie ce va scădea costul de producție a acestui material și va crește totodată aplicabilitatea acestuia, informează Xinhua.

Grafenul, descoperit relativ recent, este cel mai bun conductor de electricitate și căldură și în același timp cel mai rezistent material cunoscut, fiind în egală măsură extrem de dens, de subțire și de flexibil.

Dr. Zhao Jun Han din cadrul CSIRO a declarat că noua tehnologie, numită GraphAir, contrazice nevoia de a obține grafen într-un „mediu strict controlat” demonstrând că se poate realiza același lucru prin utilizarea „aerului ambiental cu un precursor natural”, producția materialului fiind astfel mai rapidă și mai simplă. „Acest proces ce presupune aerul din mediul înconjurător pentru fabricarea grafenului este rapid, simplu și are potențialul de a fi extins și de a fi ușor de integrat”, susține Han într-un comunicat dat publicității marți.

„Tehnologia noastră unică va ajuta la reducerea costului producției de grafen și va îmbunătăți asimiliarea sa în cadrul unor noi aplicații”, a precizat acesta.

Noua metodă, ce întrebuințează uleiul de soia, are ca rezultat proprietăți ale grafenului „comparabile cu cele ale acestui material obținut prin metode convenționale”, a explicat cercetătorul dr Dong Han Seo.

Potrivit CSIRO, uleiul obținut din boabe de soia se descompune în unități de carbon esențiale pentru producția grafenului sintetic atunci când este expus la căldură.

Grafenul poate fi utilizat la o gamă largă de aplicații printre care se numără filtrarea și purificarea apei, în sectorul energiei regenerabile și în medicină, dar și în electronică, acesta având „excelente proprietăți electronice, mecanice, termale și optice”, după cum precizează CSIRO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Ariana Grande, imaginile care au stârnit îngrijorare printre fani: „De ce se înfometează atât de tare?”...
Film Now
Billy Bob Thornton, alături de Connie, cea de-a șasea lui soție, la premiera „Landman”. Sunt căsătoriți de 20...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Daniel Craig in a scene from the ©MGM/Universal James Bond 007 movie 'No Time To Die (2020).Ref: LMK110-MB6000-070920Supplied by LMKMEDIA. Editorial Only.Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only
Viitorul James Bond va avea „în jur de 30 de ani” iar „albul nu este un dat”.
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Jason Statham, poze rare cu frumoasa lui logodnică și cu cei doi copii. Vacanță de vis pe iaht, amintiri de...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului