Capsula cu mostre din cel mai periculos asteroid din Sistemul Solar a aterizat cu succes pe Pământ, în deșertul Utah, relatează BBC. Este vorba de o operațiune de succes a NASA, care a vrut să obțină aceste mostre pentru că asteroidul Bennu ar putea să conțină materiale de la formarea sistemului nostru solar.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Echipa de recuperare se pregătește să meargă să găsească capsula pentru a obține mostrele. Patru elicoptere se îndreaptă spre deșertul Utah. Pentru că la nivelul capsulei nu este niciun tracker GPS, cei din echipă vor fi nevoiți să folosească telescoape pentru a o repera.
Cercetătorii, nerăbdători să inspecteze fragmentele
Praful și fragmentele de rocă pe care cercetătorii sunt nerăbdători să le vadă vor fi împărțite și trimise peste tot în lume.
Echipa misiunii NASA va avea acces la cea mai mare cantitate.
În jur de 4% vor merge la agenția spațială canadiană, iar 0,5% către cea japoneză, în schimbul unor mostre trimise către NASA de la misiunea Hayabusa-2.
De asemenea, o parte din material va ajunge și la o instalație securizată din New Mexico.
Cercetătorii din toată lumea vor putea, de asemenea, să solicite material.
Cum au fost obținute mostrele
Nava spațială care a ajuns pe Bennu are un braț robotic lung de trei metri în vârful căruia se află un mecanism în formă de disc pentru colectarea mostrelor.
Discul este împins în suprafața asteroidului și folosește nitrogen gaz pentru a împinge fragmente de rocă și pietriș în camera de stocare.
Cercetătorii au fost surprinși să observe că materialul s-a comportat ca un fluid, asemănător cu felul în care acționează apa.
Presiunea nitrogenului a creat un crate de opt metri în diametru, iar materialul a zburat în toate direcțiile, suficient pentru camera de stocare a dispozitivului.
Bennu, cel mai periculos asteroid din sistemul solar
Capsula conține aproximativ 250 de grame de pietricele și praf de pe asteroidul Bennu, descoperit în anul 1999 și considerat de cercetători ca fiind cel mai periculos din sitemul solar.
La fiecare șase ani, orbita sa din jurul Soarelui îl aduce mereu periculos de aproape de Pământ. Cercetătorii au calculat că șansa ca el să se izbească de planeta noastră de este de unu la 1.750 în următorii 300 de ani, iar data despre care sunt cel mai îngrijorați de 24 septembrie 2182.
Conform acestuia, șansa ca Bennu să lovească Pământul este egală cu cea de a da cu banul și de a avea același rezultat (cap sau pajură) de 11 ori consecutiv. E un ris mic, însă cercetătorii îl iau foarte în serios, pentru că o lovitură de la un astfel de asteroid ar însemna distrugerea completă a unui oraș de dimensiunea Londrei și a zonelor adiacente.
Obținerea de mostre de pe acest asteroid este importantă pentru a găsi metode de prevenție încaz de risc extrem.
Editor : Adrian Dumitru