Oameni de știință de la Central University din Florida au creat un supercapacitor ce funcționează „ca nou” chiar și după 30.000 de încărcări.
Bateria creată de americani durează de peste 20 de ori mai mult decât o celulă litiu-ion convențională. „Poți să-ți încarci telefonul mobil în câteva secunde și te va ține mai bine de o săptămână”, a declarat un cercetător pentru Engadget.
Supercapacitorii pot fi încărcați rapid deoarece stochează energie electrică statică pe suprafața unui material și nu folosesc reacții chimice cum se întâmplă în cazul bateriilor. Acest lucru necesită foi de material „bi-dimensionale” cu suprafețe mari, care pot stoca o cantitate mare de electroni. Pentru o mare parte din cercetare s-a folosit grafen ca material bi-dimensional.
Yeonwoong Jung de la Central University din Florida spune că este o provocare să integrezi grafen cu alte materiale folosite în supercapacitori. „Am dezvoltat o sinteză chimică simplă, astfel încât să putem integra mai ușor materialele existente cu materialele bi-dimensionale”, spune Jung.
Cercetarea este încă în fază de teste și nu este gata pentru comercializare, dar pare promițătoare. „În cazul dispozitivelor electronice de mici dimensiuni, materialele noastre le depășesc pe cele convenționale în ceea ce privește densitatea de energie, densitatea de putere și stabilitate ciclică”, susține Nitin Choudhary, un alt membru al echipei de cercetători.
Echipa încearcă acum să breveteze noul produs. În cazul în care ar fi comercializat, supercapacitorul ar putea permite dezvoltarea de vehicule electrice cu autonomie mai mare, care pot fi încărcate în câteva minute, smartphone-uri cu baterie de lungă durată (care nu explodează), care pot fi încărcate în câteva secunde și soluții de stocare de energie care reduc drastic dependența de combustibili fosili.