Arată, aparent, respingător, dar ar putea fi de mare folos științei. Şobolanul-cârtiţă golaş poate trăi chiar şi 18 minute fără oxigen. Avem multe de învăţat de la el, pentru că, spre comparaţie, oamenii rezistă trei, maximum 5 minute.
Este imun la cele mai multe forme de cancer şi nu simte mare parte din dureri. Acest tip de rozătoare cu riduri şi dinţi mari are însă şi o altă calitate: se transformă în plantă atunci când nu are oxigen. Bineînţeles, nu la propriu.
Mamiferele au nevoie de oxigen ca să transforme glucoza în energie. Când nu primesc, celulele din creier mor. Dar la şobolanii-cârtiţă golaşi, atunci când nivelul de oxigen scade, creşte nivelul de fructoză din sânge. Prin urmare, metabolizează fructoza în absenţa oxigenului, aşa cum o fac şi plantele.
Ca să ajungă la această concluzie, cercetătorii Universităţii Illinois din Chicago au pus şobolani-cârtiţă golaşi şi şoareci în camere separate şi au redus oxigenul. Când nivelul a ajuns la zero, şoarecii au murit într-un minut. Dar rozătoarele cu dinţi au rezistat 18 minute într-un fel de comă şi când au primit din nou oxigen, şi-au revenit complet.
Cercetătorii vor să analizeze cum pot folosi acest model de metabolizare a fructozei în cazul atacurilor cardiace. Într-un atac de cord, se pierde mult din oxigenul care ar trebui să meargă la creier. Dacă cercetătorii își vor da seama cum pot să folosească acest model de metabolizare a fructozei pentru a regla nivelul glucozei, atunci celule creierului ar putea fi menținute în viață.
Urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Băloi.