A fost descoperită o gaură neagră aflată atât de aproape de Pământ încât stelele din jurul ei pot fi văzute cu ochiul liber

Data publicării:
gaura neagra
Gaură neagră - FOTO: Getty Images

Astronomii au anunțat că au descoperit o gaură neagră aflată în apropierea Pământului, la doar 1.000 de ani-lumină de planeta noastră, informează The Independent.

Gaura neagră a fost descoperită cu un telescop de la Observatorul european din Chile, ea aflându-se în sistemul HR 6819 din constelația Telescopium. Despre acest sistem se credea inițial că este compus dintr-o singură stea luminoasă, însă semnalele emise au dat de înțeles că ar fi vorba de două stele. Acum, oamenii de știință susțin că o analiză aprofundată a datelor a dezvăluit că mai există un corp ceresc în acest sistem: o gaură neagră cu o masă de patru ori mai mare decât cea a Soarelui - cel mai apropiat fenomen de acest tip detectat până acum.

Gaura neagră este situată atât de aproape de Pământ încât stelele care se învârt în jurul ei pot fi văzute cu ochiul liber, au scris autorii studiului, care mai spun că această descoperire ar putea fi doar "vârful iceberg-ului", fiind posibil să existe și alte găuri negre care așteaptă să fie descoperite. Deși a fost găsită cu telescopul, o persoană aflată în emisfera sudică ar putea să vadă cu ochiul liber stelele din sistemul HR 6819 într-o noapte fără nori.

"Am fost extrem de suprinși când am realizat că acesta este primul sistem solar cu o gaură neagră care poate fi văzut cu ochiul liber", a spus Petr Hadrava, de la Academia de Științe din Praga, co-autor al studiului.

Aceasta este una dintre primele găuri negre descoperite care nu interacționează violent cu mediul înconjurător, înseamnând că este complet neagră și nu este vizibilă pentru că nu are un impact asupra obiectelor vizibile, precum stelele. Astronomii au descoperit-o urmărind orbita stelei aflate la interiorul acelui sistem solar, care părea perturbată de un obiect mare și misterios.

"Un obiect invizibil cu o masă de cel patru ori mai mare decât cea a Soarelui poate fi doar o gaură neagră", a spus cercetătorul Thomas Rivinius, care a condus studiul.

Până în prezent, astronomii au descoperit doar câteva găuri negre în galaxia noastră. Majoritatea interacționau puternic cu mediul înconjurător, fiind astfel posibil să fie detectate.

"Probabil există sute de milioane de găuri negre în spațiu, dar noi știm doar de câteva", a spus Rivinius. "Acum, că știm ce căutăm, avem șanse mai mari să le găsim".

Studiul a fost publicat în jurnalul Astronomy & Astrophysics.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Papa Francisc
Papa Francisc crede că este necesar un studiu internaţional privind un posibil genocid în Fâșia Gaza
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului