Cum vor afecta El Nino și schimbările climatice anul următor. 2024 ar putea fi cel mai cald din istorie

Data publicării:
termometru canicula
Foto: Profimedia Images

Fenomenul meteorologic El Nino, combinat cu schimbările climatice, ar putea face ca anul 2024 să fie cel mai călduros an din istorie, potrivit euronews.com.

Pe lângă încălzirea globală cauzată de emisiile de carbon cauzate de om, experții au spus că El Nino este o „dublă lovitură” pentru vremea extremă și temperaturile record.

Evenimentele El Nino durează de obicei între nouă și 12 luni, dar pot persista ani de zile, atingând un vârf între noiembrie și ianuarie. Oamenii de știință nu știu cu adevărat de ce se întâmplă acest lucru și încă mai avem multe de învățat despre aceste modele meteorologice.

El Nino va deveni mai puternic în lunile următoare

Evenimentul actual ar putea continua în 2024, experții prezicând că va deveni mai puternic în lunile următoare și se va încheia în primăvara anului viitor. 

Cu toate acestea, puzzle-ul complicat al sistemelor meteorologice ale lumii face dificilă prezicerea modului în care El Nino va afecta vremea Europei pe măsură ce anul trece.

Modul în care se schimbă precipitațiile, vântul, temperaturile și alte modele climatice ar putea varia, de asemenea, în funcție de zona de pe continent.

„Anii El Nino au tendința de a avea un început de iarnă ușor umed și vestic (noiembrie-decembrie) și un sfârșit de iarnă mai rece și mai uscat (ianuarie-martie) în cea mai mare parte a Europei de Nord”, spune profesorul Adam Scaife, de la Met Office, din Marea Britanie.

În sudul Europei, ar putea aduce condiții mai umede în general, dar, adaugă el, este important să reținem că aceasta este media în multe cazuri El Nino și nu este suficient de puternică pentru a determina rezultatul cu certitudine.

El observă, de asemenea, că un model ușor diferit este adesea observat în timpul celor mai puternice evenimente, cum ar fi cel care se dezvoltă acum.

„Precipitațiile tropicale declanșează valuri la scară planetară care afectează Europa în timpul iernii. Acestea pot proveni din Atlanticul tropical, precum și din El Nino din Pacific”, spune profesorul Scaife.

Alte influențe meteorologice pot chiar perturba modelele tipice El Nino. Stratosfera poate juca, de asemenea, un rol important.

La fiecare doi ani, de exemplu, se întâmplă o defalcare a vânturilor din acest strat atmosferic. Este adesea urmată de o lovitură rece, indiferent dacă El Nino este activ.

„Există efecte întârziate interesante, de exemplu în China, unde ne așteptăm la ploi musonice abundente de vară și inundații în urma unui mare El Nino”, explică profesorul.

Există, de asemenea, o șansă crescută de temperaturi „mai calde decât în mod normal”, anul viitor.

Ultima dată când un El Nino a lovit, în 2016, lumea s-a confruntat cu cel mai fierbinte an. 

2024 ar putea fi cel mai călduros an din istorie

În combinație cu creșterea temperaturilor din cauza încălzirii globale, meteorologii cred că, dacă condițiile se aliniază, 2024 ar putea ajunge să fie cel mai fierbinte an înregistrat.

Experții mai spun că efectul exact al schimbărilor climatice asupra El Nino este încă incert.

„Suntem încrezători, totuși, că impactul unui anumit El Nino devine din ce în ce mai puternic pe măsură ce clima se încălzește. Pe lângă faptul că acest El Nino va fi probabil un eveniment important și că va avea loc într-un climat mai cald ca niciodată, ne putem aștepta la un impact fără precedent”, mai adaugă experții.

El Nino este un fenomen climatic natural, în general asociat cu o creştere a temperaturilor, o secetă sporită în anumite părţi ale lumii şi ploi abundente în altele. El s-a produs cel mai recent în sezonul 2018-2019 şi a lăsat în urma lui un episod deosebit de îndelungat al fenomenului La Nina, care provoacă efecte inverse şi, mai ales, o scădere a temperaturilor.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri