Foto Cum arată o erupție solară. Misiunea indiană de studiere a Soarelui a surprins imagini inedite

Data actualizării: Data publicării:
Misiunea indiană de observare a Soarelui Aditya-L1 a transmis luni mai multe imagini cu erupţii solare înregistrate în ma
Misiunea indiană de observare a Soarelui Aditya-L1 a transmis luni mai multe imagini cu erupţii solare înregistrate în mai. Foto: X

Misiunea indiană de observare a Soarelui Aditya-L1 a transmis luni mai multe imagini cu erupţii solare înregistrate în mai, ceea ce îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă impactul climei spaţiale asupra Pământului, conform Organizaţiei Indiene de Cercetări Spaţiale (ISRO).

Activitatea Soarelui a fost înregistrată cu ajutorul a două instrumente de teledetecţie aflate la bordul sondei spaţiale Aditya-L1 în săptămâna 8-15 mai, când au avut loc o serie de erupţii solare intense şi ejecţii de masă coronală (CME), a precizat ISRO într-un comunicat, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Telescopul SUIT (Solar Ultraviolet Imaging Telescope) şi coronograful VELC (Visible Emission Line Coronagraph) au fost cele două instrumente care au captat imaginile - publicate luni de ISRO pe contul său de pe reţeaua X - care permit observarea diferitelor modificări ale câmpului magnetic.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ca urmare a naturii aparte a erupţiilor solare din 8 şi 9 mai, ambele instrumente au fost protejate pentru a se evita o potenţială deteriorare în timpul perioadei de activitate solară crescută, a dezvăluit agenţia spaţială indiană.

Activitatea lor a fost reluată la 14 mai, după ce instrumentele şi-au finalizat procesele de calibrare, iar intensitatea activităţii solare a scăzut.

Aditya-L1 se află în prezent la 1,5 milioane de kilometri distanţă de Pământ şi se alcătuită dintr-un satelit dedicat studiului complet al Soarelui.

Aceasta este prima misiune solară propulsată de ţara asiatică care va atinge, la 127 de zile de la lansare, la 2 septembrie 2023, primul punct Lagrange (L1), locul în care forţele gravitaţionale ale Soarelui şi Pământului se află în echilibru.

ISRO şi-a făcut un nume în ultimii ani prin atingerea mai multor borne în domeniul cercetării spaţiale, inclusiv lansarea şi alunizarea misiunii spaţiale fără echipaj uman Chandrayaan-3, care a plasat un rover în apropierea Polului Sud al Lunii, niciodată explorat anterior.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lege pentru românii cu casa la curte: Vecinii pot cere demolarea și...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 pensionari vor încasa 2 pensii în luna decembrie. Casa ce Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Eva Longoria
Eva Longoria a mărturisit că familia ei nu mai trăiește în SUA. „Majoritatea americanilor nu sunt atât de...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...