Cum a apărut jack-ul de căști
La câteva săptămâni după ce au apărut primele zvonuri despre deja lansatul iPhone 7, peste 200.000 de oameni au semnat o petiţie online implorând compania americană să nu renunţe la jack-ul de căşti. Gigantul din Cupertino a decis să nu asculte vocea mulţimii şi a lansat săptămâna trecută primul iPhone fără jack-ul standard de 3,5 mm. Decizia companiei este inedită și îndrăzneață, având în vedere că istoria acestui port legendar datează din secolul XIX.
Fratele mai mare al jack-ului de 3,5 mm
Istoria jack-ului de căști începe în 1800, când fratele sau mai mare, jack-ul de 6,35 de mm era folosit de operatorii centralelor telefonice pentru a conecta apelurile. Cu siguranţă aţi văzut acest procedeu în filmele de epocă: câteva zeci de centraliste cu voci plictisite stau în faţă unui panou gigantic plin de intrări jack de 6,35 de milimetrii, oamenii sună în centrală şi cer să fie direcţionaţi către un anumit număr iar centralistă conectează două porturi între ele cu ajutorul unui cablu cu mufă jack.
Construcţia solidă a mufei le permitea operatorilor de centrale telefonice să scoată şi să introducă rapid un cablu dintr-un port în altul fără să îşi facă griji că vor distruge echipamentul. Acest conector este cunoscut şi sub numele de „tip ring and sleeve" adică „vârf, inel şi mânecă”, datorită designului său.
Jack-ul de 3,5 mm, standard pentru industria echipamentelor audio
În 1950, odată cu apariţia radiourilor portabile ce foloseau circuite bazate pe tranzistori, care fuseseră inventaţi cu trei ani înainte, a fost popularizat şi jack-ul de 3,5 milimetrii.
Radiourile ce se foloseau de tranzistori au devenit cel mai vândut gadget folosit în telecomunicaţii din istorie. În numai zece ani, din 1960 până în 1970, au fost vândute peste trei miliarde de astfel de device-uri. Oamenii puteau pentru prima dată să asculte muzică, ştiri şi alte programe radio oriunde mergeau, indiferent de colțul lumii în care se aflau.
La foarte scurt timp după apariţia acestor radiouri de mici dimensiuni, piața de căşti a început să crească şi oamenii se foloseau din ce în ce mai mult de jack-ul de 3,5 mm. Acest concept a fost precursorul celebrului walkman Sony care a apărut în anii 80 şi care a devenit o imagine iconică pentru acel deceniu. Jack-ul de 3,5 milimetri a devenit rapid un standard pentru întreaga industrie producătoare de echipamente audio de la radiouri la walkmanuri şi mai târziu la CD playere, MP3 playere şi într-un final smartphone-uri.
Ce este interesant este că nimeni din întreaga industrie nu şi-a pus problema să schimbe banalul conector jack deoarece era mult mai simplu pentru consumatori să îşi cumpere echipamente audio noi fără să se îngrijoreze că nu vor mai fi compatibile cu căştile pe care le aveau deja. Pe scurt dacă îţi cumpărai un device care avea output audio, căştile tale se vor potrivi fie că vorbim despre un walkman, un PC, un smartphone sau un scaun dintr-un avion transatlantic. În plus conectorul jack era un sistem durabil, stabil şi de încredere ceea ce făcea schimbarea lui cât se poate de nenecesară.
Un conector aproape perfect
Pe parcursul a 100 de ani de istorie, jack-ul de căşti a suferit extrem de puţine modificări, cea mai importantă fiind trecerea de la output de sunet mono la sunet stereo şi ulterior adăugarea funcţiei de microfon.
Dacă aruncăm o privire astăzi la jack-ul de căşti ne este foarte uşor să înţelegem de ce a fost o alegere universală pentru întreaga industrie de echipamente audio. Jackul de 3,5 milimetri este un conector aproape perfect: de la faptul că designul vârfului face contactul între mufă şi port foarte stabil până la faptul că nu trebuie să îţi faci griji că ai băgat cablul cu susul în jos. Toate acestea oferă o calitate audio impecabilă.
Nici Samsung Galaxy S8 nu va avea jack pentru căști
Nu ştim dacă decizia Apple de a renunţa la bătrânul jack de 3,5 milimetri va fi definitorie cu privire la viitorul acestei tehnologii remarcabile. Ştim însă că Samsung a anunţat recent după evenimentul Apple că următorul Samsung Galaxy S8 nu va avea jack pentru căşti.
Cel mai probabil şi alţi producători vor vrea să se folosească de acest moment şi de curajul aproape nebunesc al companiei din Cupertino pentru a dezvolta propriile tehnologii menite să ofere consumatorilor o experienţă audio mai bună.
Mulţi specialişti spun că jack-ul pentru căşti nu va muri şi în niciun caz nu în viitorul apropiat deoarece există mult prea multă „infrastructură", însemnând device-uri audio active sau pe linia de producţie, care se folosesc de acest tip de conector.
În plus, este greu de spus dacă publicul va prefera un sistem în care tipul de port de căşti este dictat de producătorul device-ului care are output audio sau vom prefera un standard al industriei pentru a ne plimbă cu lejeritate căştile din port în port şi device în device fără adaptoare. În acelaşi sens anumiţi specialişti susţin că în viitorul apropiat căştile prin fir vor dispărea şi că device-urile audio wireless vor fi noul standard.
- Etichete:
- iphone 7
- istoria jack-ului de 3
- 5 mm
- jack-ul de casti
- apple elimina jack-ul de casti
- iphone 7 fara jack de casti
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News