Controversa elicopterelor autonome, controlate de Inteligența Artificială (AI). Mai multe state se opun acestui tip de arme letale

Data publicării:
Elicopter Black Hawk controlat de AI.
Un elicopter de tip Black Hawk al armatei americane a finalizat în siguranță un zbor de testare fără nicio persoană la bord.

Recent, un elicopter de tip Black Hawk al armatei americane a finalizat în siguranță un zbor de testare fără nicio persoană la bord. Echipamentele de luptă autonome continuă să progreseze, iar evenimentele recente nu vor face decât să accelereze această evoluţie.

Armata Statelor Unite e cu un pas mai aproape de a aduce elicopterele autonome pe câmpul de luptă.

La fel ca și alte stranii invenții ale tehnologiei militare avansate și aceasta provine de la Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare a Pentagonului, mai cunoscută ca „DARPA”, aflăm dintr-un articol Gizmodo.

Marți, DARPA a declarat că un elicopter UH-60A Black Hawk echipat cu un sistem experimental de automatizare a forței de muncă din cabina de pilotaj, pe scurt ALIAS, a finalizat în siguranță un zbor de testare fără nicio persoană la bord.

DARPA descrie sistemul ALIAS ca un „kit adaptabil, integrat, detașabil”, menit să adauge automatizare sofisticată aeronavelor pre-construite. Și asta la o fracțiune din costul modernizării modelelor individuale cu software și avionică nouă și avansată.

Agenția consideră că acest sistem va reduce într-o zi volumul de muncă al piloților și că, în cele din urmă, va îmbunătăți siguranța aeronavei. „Această combinație unică de software și hardware pentru autonomie va face zborul mai inteligent și mai sigur”, a declarat Stuart Young, managerul de program DARPA.

ALIAS a fost folosit anul trecut într-un test supravegheat unde a fost însoțit de un pilot de siguranță. Un videoclip al evenimentului arată un S-70 OPV Black Hawk care decolează de la sol în mod autonom, evitând obstacole simulate și aterizează. Stuart a mai spus că un sistem de elicopter complet autonom ar putea oferi armatei americane mai multă „flexibilitate operațională” pentru a desfășura misiuni în scenarii considerate prea dificile pentru oameni.

DARPA nu este interesată doar de elicoptere. Un raport publicat luna trecută în The New Yorker a detaliat progresele făcute de agenție în adăugarea de funcții autonome la avioane, ca parte a programului său Air Combat Evolution. În evenimente simulate ca luptele dogfight, avioanele autonome au depășit deja piloții umani.

Raportul New Yorker susține că Pentagonul are peste șase sute de proiecte care doresc să încludă AI (Inteligența Artificială) în lupte de război.

Aceste progrese în tehnologia militară autonomă au loc în ciuda reacțiilor de împotrivire venite din partea comunității internaționale, care se opune sistemelor pe care unii le numesc „roboți ucigași”.

Potrivit Human Rights Watch, cel puțin 30 de țări, inclusiv Argentina, Mexic, Nicaragua și Pakistan, au cerut interzicerea internațională a roboților ucigași. SUA nu se află pe această listă.

De fapt, chiar luna trecută, diplomații americani au respins cererile Națiunilor Unite pentru un acord obligatoriu care să reglementeze sau să interzică utilizarea „roboților ucigași”, argumentând, în schimb, către un „cod neobligatoriu”.

Deocamdată, elicopterul DARPA nu pare să includă sisteme de arme. Iar piloții de luptă experimentali AI trebuie monitorizați de un om care va lua decizia finală într-o situație ofensivă.

Aceste restricții ar putea să scadă sau să dispară complet pe măsură ce armatele își măresc capacitățile AI. În acest scop, SUA. și-a manifestat un interes puternic pentru instrumente AI mai prevalente. În primul său raport major, lansat la sfârșitul anului 2020, Comisia Națională de Securitate pentru Inteligența Artificială (condusă de fostul CEO Google Eric Schmidt) a cerut, printre altele, intensificarea cooperării între industria militară și cea privată pentru a acționa ca o contrapondere împotriva presupuselor agresiuni venite din partea Chinei și a Rusiei.

„Nu ne vom putea apăra împotriva amenințărilor fără capacități AI omniprezente și noi tactici de război”, a scris comisia.

Aceste opinii au fost examinate în detaliu anul trecut într-o carte numită Epoca AI, scrisă de Schmidt și de celebrul veteran al Războiului Rece, Henry Kissinger. În ea, Kissinger și Schmidt susțin că SUA și China trebuie să fie gata să se confrunte cu o cursă a înarmărilor AI în continuă creștere.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...