Comisia Europeană și Agenţia Spaţială Europeană au lansat o platformă care utilizează date transmise prin satelit de observare a Pământului pentru a măsura impactul blocajului cauzat de coronavirus și pentru a monitoriza redresarea în urma eliminării măsurilor restrictive, la nivel local, regional și mondial.
Acest instrument monitorizează în special principalii parametri de mediu, precum schimbările de calitate a aerului și a apei, activitățile economice și individuale, inclusiv industria, transporturile, construcțiile, traficul, precum și productivitatea agricolă.
Platforma combină date de observare de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus pe care îi deține UE, cu ajutorul unor noi instrumente digitale, precum inteligența artificială și analiza datelor.-covidȘI
În cazul unora dintre parametri, imaginile din satelit sunt analizate folosind inteligenţa artificială (AI) pentru a genera date, potrivit lui Josef Aschbacher, directorul programelor de observaţie a Pământului din cadrul ESA.
Utilizatorii pot face zoom pe imaginile individuale obţinute din satelit şi folosite de sistemul denumit "Rapid Action on Coronavirus and EO" (earth observation), sau RACE pe scurt, şi pot compara imaginile obţinute la date diferite, scrie Agerpres.
“Instrumentul de observare a Pământului pentru „acțiune rapidă în contextul coronavirusului” reprezintă o dovadă a rezilienței europene. Chiar și în cele mai întunecate perioade, europenii găsesc întotdeauna soluții pentru situațiile cele mai dificile. Platforma, dezvoltată în cooperare cu Agenția Spațială Europeană, este un instrument unic și remarcabil care ne va ajuta nu numai în timpul pandemiei de coronavirus, ci și în multe alte domenii, având în vedere versatilitatea funcțiilor sale, inclusiv pentru a ne atinge obiectivele ecologice”, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.
Editor: Cristina Iancu