Ce se întâmplă dacă ți se implantează în creier cipul Neuralink al lui Elon Musk
Data publicării:
După ce a primit aprobarea pentru a începe experimentele pe oameni, compania Neuralink a lui Elon Musk a implantat acum primul său dispozitiv, numit „Telepathy”, în creierul unui om. Cu ajutorul cipului, oamenii vor putea controla telefonul sau calculatorul doar prin puterea gândului. Dar cum funcționează mai exact această tehnologie?
Neuralink se bazează pe ideea că tehnologia calculatoarelor și electronicele moderne pot înregistra și interpreta semnalele electrice produse de celulele nervoase – neuroni, scrie CNET.
Această tehnologie poate apoi să comunice înapoi cu corpul generând propriile sale semnale. În acest fel, oamenii de știință speră că vor putea, spre exemplu, să conecteze o persoană nevăzătoare la calculatoare prin trimiterea de semnale de la o cameră video spre cortexul vizual al omului pentru a-i permite să vadă.
Implantul funcționează prin introducerea a 64 de fire, care au în total 1.024 de electrozi foarte mici, în creier. Fiecare electrod poate simți semnalele electrice ale creierului.
Propunerea Neuralink vine la pachet și cu robotul R1, proiectat pentru a instala aceste fire fără să perturbe celulele sanguine din creier.
Unitatea Telepathy este cam de mărimea unei monede, însă, mult mai groasă și intră printr-o gaură făcută în craniul pacientului. Este echipată cu un procesor care permite comunicarea cu creierul și lumea exterioară. Comunică și se încarcă wireless.
Musk susține că întreaga procedură de implantare a cipului durează doar 30 de minute, iar singura urmă care rămâne vizibilă este cicatricea de la incizie. Pacienții nu trebuie să facă anestezie generală și se pot întoarce acasă în ziua operației.
„Este ca și când înlocuiești o bucată din craniu cu un ceas inteligent (smartwatch)”, a spus Musk, potrivit Daily Mail.
Testele pe oameni efectuate de Neuralink ar trebui să dureze în jur de șase ani. Elon Musk speră ca tehnologia să le permită persoanelor cu dizabilități, așa cum a fost Stephen Hawking, să „comunice mai repede decât un comisar de licitație”.
Când au apărut primele planuri de dezvoltare a tehnologiei, Neuralink le-a prezentat ca pe un mod de a le permite persoanelor cu dizabilități să controleze aparate electronice cu mintea.
Însă, în cadrul demonstrației din 2020, Musk a vorbit despre „telepatia conceptuală”, care ar permite ca doi indivizi să comunice prin gânduri cu ajutorul tehnologiei.
„În viitor, vei putea să îți salvezi și să revezi amintiri”, a spus Musk. „Ai putea chiar să le descarci într-un corp nou sau într-un corp de robot.”
Într-o conversație pe X (fostul Twitter) cu cercetătorul Austin Howard, Musk a spus că dispozitivul îți va permite să asculți muzică direct în creier.
Mai mult, tehnologia i-ar putea ajuta chiar și pe cei care au dezvoltat dependențe – implantul ar putea să modifice partea din creier asociată cu aceste afecțiuni.
Totuși, testele pe animale desfășurate de Neuralink au atras și multe critici. Cu toate că Musk a prezentat cu succes mai multe animale – porci și maimuțe – care aveau implantate cipuri în creier, în februarie 2022, Neuralink a confirmat faptul că mai multe maimuțe au murit în timpul testelor.
Neuralink a fost dată în judecată pentru că ar fi abuzat animale care „au suferit infecții de la electrozii implantați în creier” și din cauza unei „substanțe fără aprobare” numită BioGlue care a „omorât maimuțele distrugându-le părți din creier”.
Totuși, tehnologia a cunoscut în timp progrese remarcabile: în 2022, unui pacient cu boala Parkinson i-au fost inversate simptomele cu ajutorul unui dispozitiv minuscul de stimulare a creierului care a fost montat în Bristol, iar un pacient cu paralizie a devenit prima persoană cu un implant permanent în creier care i-ar putea permite să comunice telepatic.
Musk susține că tehnologia a ajuns la un punct în care implantarea unui cip nu mai este periculoasă, așa încât ar fi dispus chiar să facă acest lucru cu unul dintre copiii lui.