Ce s-a întâmplat după ce FBI și Europol au închis cele mai puternice site-uri din „internetul nevăzut”
Data actualizării: Data publicării:
Efect domino pe o serie de piețe ilegale din dark web, care au avut parte în ultima săptămână de o explozie a comerțului, după ce doi jucători majori au fost trași pe linie moartă, luna trecută, de către autoritățile americane și olandeze, potrivit unui studiu efectuat la comanda BBC.
SUA și Olanda au trecut în offline AlphaBay și Hansa, pentru a stopa un segment comercial tot mai puternic în vânzarea de droguri, arme și programe malware. Numai că ieșirea lor din „cărți” a generat, prin recul, o creștere a numărului de afișări, cu 28% în numai o săptămână, pe alte site-uri care se ocupă cu același tip de comerț ilicit.
„Există tot mai multe dovezi că atunci când o piață ilegală din dark web este închisă, afacerile ilicite sunt redirecționate rapid spre alte site-uri încă active”, a comentat subiectul Elad Ben-Meir, șeful de marketing al firmei israeliene de securitate cibernetică CYBERINT, care a efectuat pentru BBC studiul de piață.
„Totuși, există și dovezi că menținerea unui ritm continuu de represalii, prin operațiuni internaționale de aplicare a legii, are efectul de a stopa comercianții ilegali care vând pornografie infantilă și arme de foc”, a adăugat Elad Ben-Meir.
Închiderea site-urilor AlphaBay și Hansa a fost revelată opiniei publice pe 20 iulie.
Conform CYBERINT, în perioada imediat următoare închiderii site-urilor, între 24 și 31 iulie, un nou lider pe piața ilicită a ieșit fulgerător la iveală, Dream Market, cu un total de înregistrări de 98.844 la finele lunii trecute.
Dream Market este unul dintre cele mai vechi site-uri din dark web.
Europol și FBI au promis declanașarea în viitorul apropiat a „sute” de investigații similare celei care a dus la eliminarea site-urilor AlphaBay și Hansa.