Încă din luna martie, statul român s-a obligat să le înapoieze românilor diferența dintre vechea taxa plătită pentru înmatricularea mașinilor și noul timbru de mediu, cu condiția ca aceștia să nu fi câștigat deja un astfel de proces. Finanțele din județul Timiș au emis 1.000 de adrese prin care oamenii erau chemați la ghișee, însă mai puțin de 1% au plecat acasă cu banii.
Ceilalți au făcut degeaba drumul și au sperat în zadar că vor primi vreun leu, pentru că, în cazul lor, noul timbru are o valoare mai mare decât vechea taxa. Tot ce le rămâne de făcut este să apeleze la instanță, dar procesele durează cel puțin un an, iar pentru fiecare proces pierdut statul trebuie să plăteacă aproximativ 1.000 de lei, sumă ce cuprinde cheltuielile de judecată, dar și onorariile avocaților.
Bani în plus pentru timbrul auto
Ecaterina Paveloiu a primit acasă o notificare prin care erau anunțată că-și poate recupera de la ghișeele Finanțelor diferența dintre vechea și noua taxă auto. S-a grăbit să meargă la sediul Finantelor Publice Timiş, fără să ştie ce surpriză o aştepta - în loc să-i returneze din bani, funcţionarul i-a cerut să mai plătească.
„Această taxă de timbru este mai mare decât taxa de poluare pe care ați și achitat-o. Pasul următor este să vă adresați instanței cu această adresă pentru a face demersurile ca să vă recuperați taxa”, afirmă Cristian Sibu, șef de compartiment la Direcția Finațelor Publice Timiș.
Tocmai acest lucru ar fi vrut să evite acestă șoferiță din Timișoara. În situaţii similare mai sunt peste 900 de conducători auto din tot judeţul.
„Voi merge mai departe în instanță. Din câte am înțeles că se poate recupera nu numai taxa de poluare, ci și dobândă”, spune Ecaterina Paveloiu.
Primul termen de judecată, peste un an
2.000 de dosare au fost deschise anul acesta, în județul Timiș. Iar anul trecut, numărul proceselor a atins un nivel record.
„7.355 de cauze vizând doar taxa de poluare - au reprezentat o treime din numărul total de dosare înregistrate la Curtea de Apel Timișoara. Secția de contencios administrativ are opt judecători. Ei ar fi trebuit să soluționeze aceste dosare singuri”, declară Cristian Pup, judecător la Curtea de Apel Timișoara.
Pentru ca procesele să nu dureze ani în șir, toți cei 40 de judecători au primit dosare în lucru. Dar chiar și așa, termenele de judecată sunt mari.
Au fost deschise atât de multe procese pe tema taxei auto în Timiș încât cei care au decis să acționeze statul român în judecată în martie 2013 au primit primul termen de judecată în martie 2014.
Atât angajații Finanțelor Publice, cât și judecătorii se așteaptă la un nou val de noi procese deschise de cei care vor să-și recupereze banii plătiţi pe timbrul de mediu.