Preţul mic al poliţelor RCA cerut de unele firme nu este criteriul cel mai bun pentru asigurare. Au simţit-o pe buzunarul lor şoferii care, după ce au avut un accident şi au cerut să le fie plătite daunele, au fost amânaţi cu lunile.
„Ținând cont că a fost un accident banal, el s-a transformat într-un coșmar care s-a întins pe parcursul a patru, cinci, șase luni de zile, pentru că am avut o poliță care a aparținut unui asigurator neserios”, povestește Ofelia Chiţan, în calitatea sa de păgubit.
Ofelia Chiţan a făcut trei reclamaţii la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. A primit doar răspunsuri diplomatice, nu şi o soluţionare concretă a plângerii. Reprezentanţii CSA recunosc că există deficienţe în sistemul pe care-l supraveghează.
„Reclamațiile pe această linie vizează întârzierile la plată în cazul dosarelor de daună, societățile plătesc cu întârziere”, explică Mona Cucu, directorul direcţiei de Asigurări Obligatorii CSA.
Asta se întâmplă atunci când plătesc. În cazul Ofeliei Chiţan, asigurătorul unde încheiase poliţa RCA i-a făcut, în final, o ofertă, după aproape patru luni de tergiversări.
„Eu am plătit în jurul sumei de 20 de milioane ca să fac mașina în regie proprie, unde am putut și eu cu piesele pe care le-am avut, iar ei mi-au oferit 8 milioane”, spune Ofelia Chiţan.
Daunele nu se acoperă integral
Reprezentanţii service-urilor confirmă această practică, des întâlnită în rândul asigurătorilor.
„Societățile de asigurări nu despăgubesc integral daunele, plătesc doar parțial reparația, clientul asigurat urmând să-și asigure din propriul buzunar acea diferență”, explice Cristian Muntean, directorul Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente.
Cu toate acestea, valoarea medie a poliţelor RCA a crescut aproape în fiecare an, la fel ca şi în cazul daunelor. Astfel, tariful mediu al poliţelor RCA a ajuns la 460 de lei, iar valoarea daunei medii depăşeşte 6.000 de lei.