De anul viitor, maşini moderne, dotate cu mulţi senzori pe bord, vor putea ieşi pe drumurile publice din Marea Britanie. Maşina fără şofer se bazează pe un sistem GPS complex care permite autoturismului să accelereze, să frâneze şi să execute singur comenzi pe care le-ar face în mod normal un om. În principiu, sistemul după care funcţionează aceste maşini este asemănător pilotului automat de la avioane. Au fost aduse, însă, modificări importante: un sistem laser care măsoară distanţa dintre autoturism şi obiectele din jur, dar şi un sistem de camere video, care surprind tot ceea ce se întâmplă în jurul maşinii.
„Nu este ca şi cum toate maşinile de pe drum vor fi fără şofer, va exista un grad ridicat de tehnologizare şi un număr mic de maşini fără şofer, care pot fi conduse în siguranţă”, a declarat David Bizley, director tehnic Clubul Auto din Marea Britanie.
Alte ţări au avansat mai repede în domeniu, iar un exemplu este cel al americanilor. California, Nevada și Florida au aprobat probele pe drumurile publice, în contextul în care prototipul realizat de compania Google a parcurs în California aproape 500 de mii de kilometri. În Marea Britanie, Guvernul a pus la bătaie 10 milioane de lire sterline pentru finanţarea acestui proiect.