Ion Ababei, student anul IV Facultatea de Mecanică: „Aşa se deschide, din platforma principală iese încă o rampă care se ajustează automat la nivelul solului urmând ca apoi să urce scaunul cu rotile. Scaunul cu rotile împreună cu şoferul urcă.”
Aşa va arăta maşina pe care cei doi viitori ingineri şi-au propus să o realizeze. Muncesc de doi ani la prototipul pe care vor să i-l ofere lui Alexandru, un prieten care a avut un accident în 2006 şi a rămas paralizat.
Alexandru Gomaniuc, beneficiarul prototipului: „E foarte greu, la noi în Moldova nu e adaptat transportul public, orice transport nu e adaptat pentru persoane cu dizabilităţi şi asta este foarte greu.”
Cei doi băieți au pornit de la un şasiu şi o caroserie deja existente pe piaţă la care au adaptat o platformă care poate fi comandată de la distanţă.
Ion Ababei, student anul IV Facultatea de Mecanică: „Este dotată cu o aplicaţie care poate fi instalată pe telefonul mobil şi din ea şoferul poate porni motorul de la distanţă, poate deschide portiera, acţiona platforma.”
Adrian Vlas, student anul III Facultatea de Mecanică: „Vrem să facem şi un scaun cu rotile pentru aceste persoane, un scaun special, modern, ergonomic, electric.
Pentru ca maşina să poată fi construită, studenţii trebuie să strângă 21.000 de dolari. Banii vor încerca să-i obţină din donaţii din toată lumea.
Prof. Adrian Sachelarie: „Este într-adevăr o provocare pentru a realiza o platformă mobilă care să fie adaptată nu numai pe vehiculul lor, ci şi pe alte maşini.”
Adrian Vlas, student anul III: „Alex este cel mai fericit om, dar va fi şi mai fericit dacă îi vom duce maşinuţa la uşă.”
Campania de strângere de fonduri se va derula pe parcursul a 40 de zile. Dacă ar fi produse în serie, costurile cu aceste maşini s-ar înjumătăţi, spun cei doi creatori ai proiectului.