Cu exact 25 de ani în urmă, lumea începea să se schimbe radical. La Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) a fost pus la punct un sistem care permitea conectarea (în reţea) a computerelor, astfel încât cercetătorii să poată comunica între ei fără să-şi părăsească birourile. După 25 de ani, o privire mai atentă ne arată că internetul ne controlează vieţile.
Tim Berners-Lee, cercetător la CERN, este creditat ca inventator al internetului. Pe 6 august 1991, după mai bine de doi ani de dezvoltare, acesta a făcut prima prezentare publică a conceptului www, după ce în luna iunie fusese organizat primul seminar de calculatoare cu ajutorul acestui sistem. Pe 23 august a fost deschis accesul în reţea oricărui utilizator, motiv pentru care această dată este celebrată ca Ziua Internautului.
Primul server de internet din afara Europei a fost instalat la Standford Linear Accelerator Center, în SUA, în colaborare cu CERN. Iar primul mail din lume a fost trimis pe 13 decembrie 1991, de Tim Berners-Lee, aflat la Geneva, către Paul Kunz, cel care a lucrat la dezvoltarea proiectului în America.
„Internet” şi „www” (world wide web) nu înseamnă acelaşi lucru. Primul cuvânt desemnează o masivă reţea de computere. „www” se referă la accesul şi împărtăşirea informaţiilor în cadrul acestei reţele. În acest moment, aproape jumătate din populaţia globului este conectată la internet.
În fiecare secundă sunt transmise în reţea 3 milioane de mailuri. Una dintre bolile lumii moderne este dependenţa de internet, motiv pentru care China a înfiinţat, în cadrul unui spital militar, un centru pentru tratarea acesteia.
În 2010, Finlanda a devenit prima ţară din lume care a inclus accesul la internet în categoria drepturilor findamentale.
Internetul aproape că are şi patroni creştini. În 1997, Papa Ioan Paul al II-lea l-a nominalizat pe Sfântul Isidor din Sevilia, care în secolul al VII-lea a scris o enciclopedie de 20 de volume, ca Sfântul Patron al Internetului. Numirea nu a fost încă oficializată de Vatican.
Neoficial, în România, patronul internetului şi al IT-iştilor este considerat Sfântul Efrem cel Nou, ocrotitorul studenţilor clujeni.