25 de ani pe internet

Data actualizării: Data publicării:
Internet1

Cu exact 25 de ani în urmă, lumea începea să se schimbe radical. La Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) a fost pus la punct un sistem care permitea conectarea (în reţea) a computerelor, astfel încât cercetătorii să poată comunica între ei fără să-şi părăsească birourile. După 25 de ani, o privire mai atentă ne arată că internetul ne controlează vieţile.

Tim Berners-Lee, cercetător la CERN, este creditat ca inventator al internetului. Pe 6 august 1991, după mai bine de doi ani de dezvoltare, acesta a făcut prima prezentare publică a conceptului www, după ce în luna iunie fusese organizat primul seminar de calculatoare cu ajutorul acestui sistem. Pe 23 august a fost deschis accesul în reţea oricărui utilizator, motiv pentru care această dată este celebrată ca Ziua Internautului.

Primul server de internet din afara Europei a fost instalat la Standford Linear Accelerator Center, în SUA, în colaborare cu CERN. Iar primul mail din lume a fost trimis pe 13 decembrie 1991, de Tim Berners-Lee, aflat la Geneva, către Paul Kunz, cel care a lucrat la dezvoltarea proiectului în America.

„Internet” şi „www” (world wide web) nu înseamnă acelaşi lucru. Primul cuvânt desemnează o masivă reţea de computere. „www” se referă la accesul şi împărtăşirea informaţiilor în cadrul acestei reţele. În acest moment, aproape jumătate din populaţia globului este conectată la internet.

În fiecare secundă sunt transmise în reţea 3 milioane de mailuri. Una dintre bolile lumii moderne este dependenţa de internet, motiv pentru care China a înfiinţat, în cadrul unui spital militar, un centru pentru tratarea acesteia.

În 2010, Finlanda a devenit prima ţară din lume care a inclus accesul la internet în categoria drepturilor findamentale.

Internetul aproape că are şi patroni creştini. În 1997, Papa Ioan Paul al II-lea l-a nominalizat pe Sfântul Isidor din Sevilia, care în secolul al VII-lea a scris o enciclopedie de 20 de volume, ca Sfântul Patron al Internetului. Numirea nu a fost încă oficializată de Vatican.

Neoficial, în România, patronul internetului şi al IT-iştilor este considerat Sfântul Efrem cel Nou, ocrotitorul studenţilor clujeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...