România se pregătește să dea 1 miliard de dolari pe „Tunetul coreean”. Presa de la Seul: Negocierile sunt pe ultima sută de metri

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0091848333
Obuzierul K9 e poreclit „Tunetul coreean” și folosește muniție de artilerie în calibru standard NATO. Foto: Profimedia Images

România e pe cale să cumpere 54 de obuziere autopropulsate K9 de fabricație sud-coreeană, într-un contract de achiziții de peste 1,4 trilioane won (în jur de 1 miliard de dolari). Ministrul sud-coreean al Apărării Shin Won-Sik se va afla într-o vizită oficială în România luna viitoare pentru „a discuta cooperarea în domeniul apărării cu autoritățile guvernamentale locale”, au declarat surse militare de rang înalt pentru Hankyung, principala publicație economică și financiară de la Seul.

Sursele militare citate au precizat că vizita ministrului sud-coreean al Apărării are ca principal scop susținerea semnării contractului de către autoritățile române cu reprezentanții companiei Hanwha Aerospace, producătorul pieselor de artilerie K9.

Negocierile pentru semnarea contractului sunt „pe ultima sută de metri”.

Contractul, în valoare de aproape 1 miliard de dolari include achiziția, de către România, a 54 de obuziere autopropulsate K9, 36 de transportoare speciale de muniții, țevi de rezervă, muniție etc. Scopul vizat de coreeni e ca acest contract să fie semnat „în prima jumătate a acestui an”, conform Hankyung.

Compania producătoare a obuzierelor K9, Hanwha, este singura care a rămas în licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale în vara anului trecut.

„Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid. Am răspuns foarte repede când am fost atacaţi de Coreea de Nord", a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, a declarat în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români.

K9, supranumit „Tunetul coreean” atinge o viteză de peste 67 de kilometri pe oră. Mai mult, conform Heo Man Jung, K9 a fost creat pentru a funcţiona în orice tip de climat.

În vara anului trecut, MApN solicita trei „sisteme obuzier” de calibrul 155 mm (standard NATO), de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire). Un „sistem obuzier” este compus din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Acestor componente li se adaugă proiectilele aferente.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii plecați pentru o viață mai bună se întorc masiv în țară, dar se răzgândesc și...
Digi FM
Cea mai veselă familie de la Hollywood. Kate Hudson, superbă alături de mama ei, celebra Goldie Hawn, și de...
Pro FM
Christina Aguilera, irezistibilă într-un body mulat, asortat cu dresuri plasă. Cântăreața e într-o formă de...
Film Now
În anii '90, toți bărbații visau la ea, dar ea era copleșită de probleme. Cum arată Heather Locklear la 63 de...
Adevarul
Un violator care se identifică femeie a fost condamnat la 6 ani și jumătate într-o închisoare pentru bărbați
Newsweek
Legea pensiilor, schimbată. 2.400.000 pensionari au pensie mărită în octombrie. În ce zi intră banii
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
De ce a fost concediat Charlie Sheen din serialul "Doi bărbați și jumătate". Autodistrugerea starului care...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...