Procurorii deschid dosar penal în urma dezvăluirilor despre pacienți cu Covid sedați și legați de pat. Reacția spitalului

Data actualizării: Data publicării:
pacient covid in pat cu masca de oxigen
Acuzații grave despre modul în care sunt tratați pacienții cu COVID-19 la spitalul din Sibiu. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu se va autosesiza în cazul dezvăluirilor făcute de un fost asistent medical din Spitalul Județean Sibiu, cu privire la nereguli identificate în secția ATI COVID. Potrivit acestuia, pacienții erau legați și sedați.

În acest caz va fi deschis un dosar penal de cercetare pentru omor, anunță prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, potrivit publicației Turnul Sfatului.

Un lucrător medical de la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu acuză faptul că pacienții cu COVID ar fi legați de paturi, cu răni la mâini din cauza feșelor și sedați cu anestezice și sedative extrem de puternice pentru a nu se mai agita. 

Dezvăuirile au fost făcute sub protecția anonimatului, pentru publicația Turnul Sfatului.

„Când devine agitat, îl sedează. Au fost cazuri când din disperare că rămân fără aer, au devenit agitați și și-au rupt branulele, legăturile. Dar de aici, să-i sedezi până la moarte, să-i răstignești ca pe vite și să-i legi de paturi e cale lungă”, a declarat asistentul medical.

Una din cele mai grave probleme semnalate de cadrul medical este legată de procedura de intubare. Spune că se ajunge mult prea ușor la această procedură, chiar și atunci când în realitate nu este nevoie. Potrivit acestuia, se recurge la intubare pentru liniștea medicilor și asistentelor: un pacient intubat nu mai face gălăgie.

Reacția spitalului din Sibiu: Acuzațiile trebuie dovedite prin probe

„În urma publicării în publicația online „Turnul Sfatului” a articolului “Dezvăluiri șocante din secția ATI COVID a Spitalului Județean”, SCJU Sibiu face următoarele precizări, din dorința de a transmite către opinia publică informații corecte și complete.

Încă de la începutul pandemiei, Secția Clinică ATI s-a aflat în „linia I” a luptei împotriva Covid-19. Acum, la un an, observăm cu regret că drumul de la „eroism” la “incompetență” se parcurge, din păcate cu viteza redactării unui titlu de impact în presă. Respectăm și vom respecta mereu libertatea presei, dreptul la informare al cetățenilor și am furnizat mereu, în termenele legale, toate informațiile care fac obiectul interesului public. În același timp, credem însă într-o informare corectă, profesională si echidistantă. Tocmai de aceea vă transmitem următoarele precizări:

-activitatea zonei roșii ATI este organizată după proceduri stricte cu privire la alocarea de personal și conduita terapeutică, care este stabilită de către medici;

-acuzațiile prin care se afirmă că decesele unor pacienți au fost cauzate de  deficiențe terapeutice trebuie dovedite prin probe și analizate de către persoanele care înțeleg procedurile medicale  de specialitate și nu prin prisma unor sesizări anonime;

-conducerea SCJU Sibiu s-a autosesizat și va demara o anchetă cu privire la activitatea secției ATI-Covid, pentru a identifica și remedia eventualele probleme;

-de la începutul pandemiei, până în prezent (08.03.2021) în cadrul secției ATI Covid au fost internați 570 de pacienți dintre care 152 au fost transferați înapoi pe secția de proveniență cu o evoluție favorabilă a stării de sănătate (secția ATI nu face o externări), 397 au decedat iar 21 sunt internați în prezent. Subliniem că în secția ATI ajung pacienții în stare foarte gravă, care necesită suport respirator;

-procedurile și protocoalele privind gestionarea pandemiei sunt într-o continuă dinamică și sunt adaptate permanent pentru a corespunde cât mai bine specificului dintr-un moment sau altul și a asigura cele mai bune condiții de internare și tratament pentru pacienți.

Pandemia de COVID-19 a fost, la momentul debutului său, o ecuație cu multe necunoscute. Personalul medical și autoritățile s-au confruntat cu un virus nou și agresiv care, a modificat, fără îndoială, în mod hotărâtor, activitatea întregului spital, implicit a secției ATI. Personalul din cadrul secției ATI duce permanent o luptă contra-cronometru în cursa de salvare a cât mai multe vieți omenești. Din păcate, acest lucru nu a fost mereu posibil. Mulți pacienți, cu forme foarte grave, ajunși în ATI, nu au putut fi salvați, deși medicii au făcut tot ceea ce este omenește posibil.

Îi asigurăm pe cetățenii județului că personalul medical din toate secțiile implicate în gestionarea pandemiei precum și personalul întregului spital își respectă meseria și este dedicat tratării cu profesionalism a tuturor pacienților. Subliniem că generalizarea acuzațiilor formulate aduce atingere prestigiului personal si profesional al celor implicați în activitatea zilnică din cadrul secție ATI –Covid unde se duce o luptă permanentă pentru viață.  Ne dorim ca, în urma cercetărilor care vor fi realizate la nivelul spitalului și organelor abilitate, opinia publică să cunoască adevărul”, transmite Spitalul Județean de Urgență Sibiu, într-un comunicat de presă.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei