Suntem campioni în Uniunea Europeană la accidente mortale, știm asta deja. Dar ce probabil că nu știți este că există anumite intervale orare considerate mai riscante, în trafic. Vorbim despre orele negre, care, potrivit datelor Poliției Române, ar fi undeva între 5 și 6 după amiaza, atunci când oamenii sunt obosiți sau nervoși după o zi de muncă, dar și când este cel mai aglomerat. Aceleași date arată că, deși numărul de accidente este mai mic noaptea, riscul ca cei implicați să moară este mult mai mare.
Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: Orele unde riscul de accidente este cel mai mare sunt cele după 16, așa cum arată acest grafic. Ce vedem aici este o medie a incidentelor din trafic și vedem cum la primele ore sunt sub 50 de accidente, curba crește spre amiază, iar la ora 16 sar de 300. Cel mai periculos este în 17 și 18 după amiază unde media se apropie de 350. Explicațiile sunt destul de simple. După amiază în trafic sunt foarte multe mașini și, evident, riscul de accidente este automat mai mare. De asemenea, șoferii sunt nervoși și obosiți după o zi de muncă și nu mai sunt atât de atenți.
Ne uităm și la victimele din aceste accidente. Evident, tot după amiază au fost cei mai mulți morți și cele mai multe persoane rănite. Vârful este între orele 18 și 19 la numărul de decese și între 19 și 20 la numărul de răniți. Totuși, deși numărul de accidente este mult mai mare după prânz, șansele de supraviețuire scad noaptea.
Dacă ne uităm la acest grafic vedem că indicele cel mai mare de mortalitate este între 3 și 4 dimineața. 80% dintre cei implicați în aceste accidente au murit. Explicația este că drumurile sunt goale și șoferii apasă mai tare pedala de accelerație. Cu cât viteza crește, cu atât șansele de supraviețuire scad.
Indiferent la ce oră au loc accidentele, România rămâne campioană la morți pe șosele cu 86 de morți la un milion de locuitori. Suntem urmați de vecinii bulgari și de Croația. La polul opus, Norvegia are cele mai puțin accidente pe șosele.
Editor : A.P.