O femeie din județul Ilfov a fost ucisă de soțul său, deşi avea ordin de restricţie împotriva bărbatului. Anchetatorii l-au găsit pe suspect imediat și l-au transportat de urgență la spital, pentru că ar fi încercat să se sinucidă. Specialiștii spun că această crimă ar fi putut fi evitată, dacă ar fi existat brățările electronice de supraveghere. Aproape 10.000 de ordine de restricție au fost emise în ultimul an.
Cms. șef Ann Marie Ciolcă, IPJ Ilfov: IPJ Ilfov a fost sesizat de o femeie cu privire la faptul că un bărbat și-a tăiat soția cu un cuțit. La fața locului s-a deplasat un echipaj de ambulanță, acesta a declarat decesul.
În urmă cu o lună și jumătate judecătorii au decis să emită un ordin de restricție împotriva bărbatului. Și-ar fi amenințat soția, iar aceasta era singura modalitate de a-l ține departe de femeie. Omul ar fi încercat să se sinucidă, polițiștii l-au transportat de urgență la spital. Va fi acuzat de omor calificat.
Cosmin Andreica - președintele Sindicatului Europol: Poliția Română nu are instrumentele necesare pentru a se asigura că se respectă aceste ordine de protecție. Se impune existența unor instrumemnte electronice de protecție, de supraveghere electronică, care să permită sesizarea în timp real a organelor de poliție.
Despre brățara electronică s-a vorbit însă mult şi nu s-a făcut nimic. Prima dată această prevedere a apărut în noul cod penal, iar dispozitivele trebuiau montate celor care se aflau în arest la domiciliu. Intrarea ei în vigoare este amânată în fiecare an pentru că nu există fonduri și nici legislație pentru achiziția brăţărilor. Polițiștii au fost obligați să verifice zilnic dacă suspecții sunt sau nu acasă. În urmă cu doi ani a apărut un proiect conform căruia persoanele care aveau ordine de restricție ar fi fost obligate să poarte astfel de brățări de urmărire. Nu s-a concretizat nici până acum.
Apare întrebarea: Cine le protejează pe femeile ale căror soți sau concubini au ordine de restricție? Nimeni! Cum brățări nu avem, victimele speră doar ca acei bărbați să respecte obligațiile stabilite de instanță.
8.000 de ordine de restricție au fost emise în ultimul an. Cele mai multe au fost eliberate de judecători, dar mai nou și polițiștii au această putere. 3 din 10 astfel de ordine sunt, însă, încălcate de agresori.
Editor web: A.P.