Școala profesională nu mai este o sperietoare pentru absolvenții de școală generală. Tot mai mulți adolescenți se orientează spre meseriile căutate și bine plătite. În județul Giurgiu, de exemplu, pentru anul școlar următor, numărul celor care optează pentru școlile profesionale este de șapte ori mai mare ca în 2020. Cea mai căutată meserie este cea de mecanic agricol, iar cea de electrician sisteme fotovoltaice este cea mai nouă specializare.
Un sudor bun câștigă lejer cât un IT-ist, acum, operator mașini numerice sau un mecanic agricol, destul cât să nu mai fie tentat să plece din țară. Este vremea când meseria redevine brățară de aur, iar meseriașul n-are nicio treabă cu șomajul. Aceasta-i radiografia prezentului, iar absolvenții școlilor gimnaziale și familiile lor par că încep s-o priceapă.
Un exemplu este în județul Giurgiu, unde numărul adolescenților care optează pentru școlile profesionale a crescut de șapte ori față de acum trei ani.
Elisabeta Mihalcea - vicepreședinte CJ Giurgiu: În anul 2020 - 2021 am avut 150 de înscrieri la școala profesională în sistem clasic, zero înscrieri pe învățământul dual, iar pentru 2023 - 2024 sunt 743 de înscrieri în sistemul clasic profesional și peste 150 în sistemul dual. Cea mai solicitată clasă la nivel de municipiu Giurgiu este cea de mecanici agricoli, unde a fost și un examen. Au fost doi și jumătate pe loc anul trecut.
În vara asta, profesionala din Bolintin Vale va scoate 72 de meseriași pe piața muncii. Majoritatea au colaborat intens cu agenții economici interesați de meseriile lor și... vor fi angajați imediat. Iar pentru anul școlar următor cererea este și mai mare ca anul trecut. Conducerea intenționează chiar să mai includă o specializare în portofoliul de meserii.
Elena Beldiman - director Liceul Tehnic "D. Bolintineanu": Ne gândim ca pentru anul școlar următor să propunem o nouă calificare în domeniul electric, cea nou introdusă de minister, electrician fotovoltaic. Este exact ceea ce se caută pe piața muncii.
Mihaela Enache - dir. adj. L."D. Bolintineanu": Avem foarte mulți absolvenți care sunt meseriași care au reușit pe piața muncii. Aceste exemple le putem oferi familiilor, părinților. Contactul nostru cu agenții economici din județul Giurgiu, din regiunea în care această școală funcționează și se dezvoltă ne spune că piața muncii are nevoie de meseriași.
În ciuda cererii mari, școlile de meserii sunt lăsate de stat să se descurce cu material didactic cârpit, depășit tehnic.
Puținele școli profesionale care au ateliere dotate au reușit acest lucru cu ajutorul firmelor interesate să preia viitorii meseriași și... să-i angajeze.
Editor : I.C