Video Mărturia șocantă a unui elev despre drogurile din școli: „Se consumă heroină, iarbă, foarte multe. Sunt seringi pe jos în baie”

Data publicării:
marturie droguri
Adolescentul, elev în clasa a noua, spune că în liceul în care învață se consumă heroină în baie. Foto: Captură Digi24

Mărturie șocantă a unui elev de liceu din București despre consumul de droguri în școli. Digi24 a obținut în exclusivitate o declarație care dă fiori părinților și ar trebui să pună în alertă autoritățile. Adolescentul, elev în clasa a noua, spune că în liceul în care învață se consumă heroină în baie. Această mărturie, dar și recenta anchetă a drogurilor de mare risc vândute elevilor a pus pe tapet existența unui fenomen extrem de periculos care riscă să scape de sub control. Datele oficiale arată că 16% dintre tineri sunt consumatori ocazionali de droguri. Atentie, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.

- Știi că, în ultima vreme, se zice că prin multe licee se și consumă substanțe interzise.
- Da... Și la mine. Foarte multe! Se fac în baie. Heroină, d-astea... E foarte rău.
- La liceu?
- Da!
- Heroină?
- Heroină, iarbă, lucruri d-astea! Am văzut seringi pe jos în baie! Și... e nașpa. Colegii mei fac foarte multe. În fiecare zi, aproape, vin cu iarbă la ei. Și e nașpa.
- E o vârstă grea?
- Da...

Este mărturia șocantă al unui elev de clasa a noua. I-am protejat identitatea, dar îi facem publică povestea pentru a trage un semnal de alarmă asupra unei fenomen care pune în pericol o generație.

Discutat mai mult pe la colțuri de școală, subiectul consumului de droguri printre elevi nu mai poate fi ascuns sub preș. E o realitate și primii care trebuie să intervină sunt părinții. E sfatul psihologilor, care spun că povara adolescenței, cea mai periculoasă vârstă, se poate vindeca printr-o permanentă comunicare parentală. Fără sprijin emoțional în familie și fără comunicare, copiii cad în capcana prieteniilor toxice sau, mai grav, a consumului de stupefiante.

- Voi, familia, discutați pe un grup de WhatsApp!
- Da!
- Discutați frecvent pe grupul acesta de WhatsApp, nu față în față?
- Și față în față, și pe grup.
- Spune-mi, când ai o problemă personală cu cine o discuți prima oară? Cu părinții sau cu prietenii?
- Cu prietenii.
- De ce nu cu părinții?
- Pentru că nu știu cum o să reacționeze și mai întâi merg la prieteni, le cer sfaturi și după mă duc la părinți.
- Deseori apar probleme personale în viața ta?
- Da!
- Cauzate de ce?
- Păi... certuri între prieteni și în școli, probleme de familie pe care nu pot să le discut cu familia.

Ce pot face părinții să-și protejeze copiii de anturaje periculoase și să-i crească fericiți acasă, la școală și în grupurile de prieteni? Am stat de vorbă cu doi părinți care ne povestesc cum au reușit să-și apropie copiii și mai ales să-i ferească de vicii păguboase.

- Până la o anumită vârstă, ești sclav copilului, după aceea trebuie să-i fii un pic stăpân, după care trebuie să fii prieten cu el. Dacă încerci să-l stăpânești prea mult, îl pierzi. Dacă ești prea prieten, iar îl pierzi.
- Când l-ai scăpat din mână, l-ai pierdut!
- Și cum îl recuperezi?
- Cu frumosul! Ușurel. Nu trebuie repezit, nu trebuie bătut, nu trebuie țipat la el. Cât mai liniștit!

Datele Salvații Copiii arată că, după pandemie, numărul adolescenților care au luat în calcul suicidul a crescut de la 2 la 16% din cauza anxietății, depresiei și singurătății. A crescut și numărul adolescenților consumatori de droguri. 16% dintre tineri sunt consumatori ocazionali sau au încercat măcar o dată. Conform ultimelor rapoarte ale Agenției Naționale Antidrog, cel mai consumat drog școlar este canabisul.

Reporter: C. Firoiu 

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri